Aktuális

Így vásárolj, közlekedj, parkolj az ünnepek alatt!

Változik a közösségi közlekedés rendje, akárcsak az üzletek nyitva tartása.

Közlekedés

December 24-én 16 óráig a nappali járatok a szombati menetrend szerint szállítanak utasokat. Az utolsó metrószerelvények 15.25-kor érkeznek a Deák Ferenc téri állomásra, ott a 2-es és a 3-as vonalon kölcsönösen bevárják egymást, majd 15.30-kor indulnak tovább. Délután 4 órától csak az éjszakai járatokkal lehet közlekedni. Ezek az első, menetrend szerinti éjjeli indulásukig általában 15–60 perces követési idővel közlekednek, utána a megszokott menetrend lesz érvényben.

December 25–27-én az éjszakai járatok a munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint szállítanak utasokat. A nagy bevásárlóközpontokat kiszolgáló 64-es, 104-es, 123-as, 126-os, 162-es és 236-os busz nem jár, a 38-as, a 92-es, a 138-as, a 140-es és a 218-as busz pedig nem érinti a bevásárlóközpontoknál lévő megállókat, mivel az áruházak zárva tartanak.

December 27-én és 28-án a járatokat a szombati, 29-én a vasárnapi, 30-án pedig iskolaszüneti munkanapi vagy az év végi menetrend alapján indítják. Utóbbi egyebek mellett a metró- és HÉV-vonalakat, valamint a fontosabb villamos- és autóbuszjáratokat érinti.

December 31-én szintén az év végi menetrend szerint közlekednek a járatok, a fontosabb éjjeli viszonylatokon pedig több járatot közlekedtet a BKK. A 4-es és a 6-os éjszakai villamosok éjjel 5 percenként járnak, a többi éjszakai járat pedig egész éjszaka sűrűbben közlekedik, vagy nagyobb kapacitású járműveket állítanak forgalomba.

Január 1-jén a BKK járatai a munkaszüneti üzem szerint közlekednek, január 2-án és 3-án pedig a tanítási szüneti munkanapnak megfelelően járnak.

Parkolás

A várakozási övezetekben december 24-étől (kedd) 2014. január 1-jéig (szerda) díjmentesen lehet majd parkolni. Ez alól kivétel az I. kerületi Várban lévő és a Citadella alatti, a III. kerületi Flórián üzletközpont melletti, valamint a XIII. kerületi Margitsziget északi részén található parkoló. Ezenkívül a szabályozás nem vonatkozik az őrzött, fizetős P+R parkolókra, valamint a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában álló, közterületen lévő mélygarázsokra és parkolóházakra. Azaz a VII. kerületi Baross téren, a Károly körúton, az Erzsébet körúton és a Rottenbiller utca Baross tér és Garay tér közötti szakaszán december 23-án (hétfőn) a munkanap rendje szerint kell fizetni a várakozásért, ugyanakkor december 22-én (vasárnap) és december 24-től (keddtől) 2014. január 1-jéig (szerdáig) nem kell fizetni a parkolásért. A XIII. kerületi margitszigeti parkolóban, az őrzött, fizetős P+R parkolókban (II., Hűvösvölgy végállomás, XIII., Újpest–Városkapu metróállomás, XIX., Kőbánya–Kispest metróállomás) és a VIII. kerületi Rákóczi tér alatti mélygarázsban a megszokott rend szerint kell fizetni a várakozásért.

Bevásárlás

December 23-án (hétfőn) a boltok nyitva tartanak, a szokásos, hétköznapi rend szerint. December 24-én (kedden) a boltok kora délutánig, általában 14 óráig tartanak nyitva; délutántól már csak a nonstop kisboltokat találjuk nyitva. December 25-én (szerdán) és 26-án (csütörtökön) az üzletek zárva tartanak, kivéve a nonstop kisboltokat, benzinkutakat, virágboltokat. December 27-én (pénteken) az üzletek ismét a szokásos hétköznapi rend szerint nyitnak. A hipermarketek, nagy élelmiszerboltok reggel 6-tól, 7-től várják a vevőket, a plázák boltjai délelőtt 10-től tartanak nyitva. December 28-án (szombaton) és 29-én (vasárnap) a szokásos hétvégi nyitva tartás várható.

Banki ügyintézés

A bankoknál december 24-én és 27-én csak a hétvégén is nyitva tartó bankfiókok működnek, az üzletközpontokhoz igazított, rövidített nyitva tartással. Az ünnepnapokon (december 25-én és 26-án) a bankfiókok zárva tartanak.

Forrás: MTI, BKK, Pénzcentrum

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top