Aktuális

Meglepetésre készül karácsonykor Ferenc pápa

Az argentínai születésű pápa első vatikáni karácsonyán rendkívüli részvétel várható.

Ferenc pápa, elődeihez hasonlóan, személyesen vezeti a karácsonyi ünnepek vatikáni szertartásait. A márciusban megválasztott pápa első római karácsonyán azonban meglepetések is várhatók.

Ferenc pápa december 24-én este fél tíztől mutat be szentmisét a Szent Péter bazilikában. December 25-én délben a Szent Péter bazilika lodzsájáról mondja el karácsonyi üzenetét, amely után Urbi et Orbi áldását adja Róma városára és a világra. 

A VaticanInsider hírportál úgy véli, az egyházfő – aki a Time magazin az év emberének választott – nem szakít a hagyománnyal, és elődei „klasszikus” karácsonyi programját követi (a hagyomány szerint a pápák karácsonyi beszédének központi témája a béke). Ennek ellenére nem kizárt a meglepetés: Ferenc pápa – aki a múlt héten a 77. születésnapján négy hajléktalan társaságában költötte el reggelijét – már a megválasztását követő húsvétkor is félretette előre megírt beszédét, és rögtönzött. Elhagyta a világ népeinek köszöntését is, melyet II. János Pál és XVI. Benedek is több mint 60 nyelven mondott el minden húsvétkor és karácsonykor.

Szentestén a pápai misét, valamint Ferenc pápa másnapi beszédét és áldását a világ számos rádiója, televíziója és internetes oldala egyenesben közvetíti, köztük a magyar közszolgálati média is. 

December 31-én Ferenc pápa délután 5 órakor a Szent Péter bazilikában mutat be év végi misét. Január 1-jén délelőtt tíz órakor pontifikálja az újévi misét. Az egyház az év első napján tartja meg 47. alkalommal a Béke Világnapját.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top