Aktuális

Lettország az eurózónában

Euróra cserélték a latot a lettek, Görögország pedig átvette az uniós elnökséget.

Jelentős változások kezdődtek az Európai Unióban. Január 1-jén Görögország átvette a szakminiszterek tanácsának soros elnökségét, Lettország bevezette az eurót, Románia és Bulgária polgárai pedig elvileg korlátozás nélkül vállalhatnak munkát az unió összes tagállamában.

Új tag

Január elsején tizenhétről tizennyolcra emelkedett az eurózóna tagjainak a száma. Lettország ugyanis belépett az eurózónába, s euróra cserélte a lett nemzeti fizetőeszközt, a latot.

Bár Lettország a válság egyik legnagyobb kárvallottja volt, és a lett gazdaság a válság alatt mintegy ötödével zsugorodott, jelenleg már második éve az EU egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága. A kormány annak ellenére ragaszkodott az euró bevezetéséhez – amiben az ország válsága megoldásának egyik fontos eszközét látja –, hogy a lakosság többsége ezt nem támogatta.

A lett pénzügyminiszter úgy véli, az euró bevezetése meg fogja győzni az embereket, és rá fognak arra jönni, hogy az árak emelkedésétől való félelmük alaptalan, az eurótól ugyanis semmilyen hátrányuk nem származik.

Új uniós elnök

Január 1-jén Görögország átvette az uniós elnökséget. 2014 első felében már görög miniszterek elnökölnek majd a szakminiszterek tanácsának ülésein. Athén feladata lesz a tanács jogalkotói feladatainak megszervezése, ütemezése, valamint ezen belül az egyeztetés az Európai Parlamenttel, amelynek hozzájárulása nélkül az úgynevezett rendes jogalkotási eljárásban nem születhet uniós jogszabály.

Munkavállalás

Január 1-jén egyébként az Európai Unió összes tagállamában megnyílt a szabad, korlátlan munkavállalás lehetősége az EU-hoz 7 évvel ezelőtt, 2007. január 1-jén csatlakozott két ország, Románia és Bulgária állampolgárai előtt. Ez ellen leghatározottabban a brit kormány emelte fel a hangját, azt állítva, hogy az EU-ból érkező bevándorlók már most is komoly terhet jelentenek a szigetország szociális ellátó rendszere számára. Brüsszel szerint viszont ezek az állítások megalapozatlanok, sőt, az uniós munkavállalók nettó befizetők a szigetországban.  

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top