Aktuális

Telefonon kíséri haza két önkéntes a bulizókat

Mentőangyalok az éjszakában: a berlini lányok biztonságosan jutnak haza.

Telefonon kíséri haza két önkéntes a bulizókatPéntek és szombat éjszakánként rengetegen indulnak haza buli után. Van, aki taxit vagy autós ismerőst hív, a legtöbben azonban gyalog vágnak neki. A lányok többsége ha nem is fél, de biztosan tart egy kicsit a sötét utcáktól, aki tud, legalább felhív valakit, hogy ne érezze magát teljesen egyedül. Ezt az igényt ismerte fel két fiatal berlini lány, akik ingyenes telefonszolgálatot hoztak létre az éjszakai hazatérők virtuális kísérésére.

A hívók a szabályok értelmében először bemondják, hogy hol tartózkodnak, majd azt, hogy pontosan mi az úti céljuk. Ezután pedig az önkéntesek hazáig beszélgetnek velük: ez önmagában csökkenti annak az esélyét, hogy valaki megtámadja az illetőt. Ha pedig mégis baj történne, egyrészt van fültanú, másrészt a megadott adatok ismeretében a lányok azonnal riasztani tudják a rendőrséget.

Egyelőre csak pénteken és szombaton

Mivel a szolgálatot az alapítók egyelőre ketten üzemeltetik, most még csak pénteken és szombaton éjjel tíz és hajnali kettő között hívható a szám, de a későbbiekben szeretnék, ha minden este elérhetők lennének. Ehhez további önkénteseket keresnek, de mivel a szolgáltatás szoftvere ingyenes, és bárhonnan elérhető, a programhoz elméletileg az ország egész területéről tudnak önkéntesek csatlakozni. Ehhez azonban még ki kell dolgozniuk a csatlakozáshoz szükséges feltételrendszert, hogy a hívásokat minden esetben tökéletesen megbízható „kísérők” fogadhassák.

Svéd minta alapján két éve vágtak bele a lányok az ötlet megvalósításába, egy adománygyűjtő oldal segítségével teremtették meg az anyagi feltételeit. A szolgáltatás végül decemberben indult. Bár első éjszaka még néma maradt a készülék, a helyi média hamar felfigyelt rájuk, így mostanra stabilan két-három hívást fogadnak éjszakánként. És ez a szám nyilvánvalóan tovább is nőne, azonban az üzemeltetéshez további adományokra is szükségük van.

A buliról, receptekről vagy a történelemről beszélgetnek

Bár még egyetlen hívóval sem történt semmi útközben, az első kérdés mindig a hazaút adataira vonatkozik. Ezután általában az éppen véget ért bulira terelődik a szó, de volt már olyan is, akivel sütireceptekről, mással pedig a berlini falról beszélgettek hosszabban a lányok. Egy átlagos beszélgetés tíz és húsz perc közötti, és a hívók hazaérve mindig nagyon hálásak a „társaságért”.

Ha szívesen olvasnál többet a kezdeményezésről, esetleg megvalósítanád a budapesti változatát, itt tudsz kapcsolatba lépni velük:

helfen@heimwegtelefon.de
www.heimwegtelefon.de

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top