Aktuális

Földrengés volt Nógrád megyében

Földrengés volt vasárnap hajnalban a Nógrád megyei Cserhátsurány közelében. A rengéseket a szeizmológiai obszervatórium közleménye szerint a lakosság érzékelte, és kisebb károkról is érkezett bejelentés. A szeizmológusok szerint a következő hónapokban utórengések várhatók az epicentrum környezetében.

A vasárnap 2 óra 34 perckor mért első földmozgás a Richter-féle skálán 4,4-es erejű volt, majd azt egy újabb, 3,4-es rengés követte 2 óra 48 perckor – közölte az MTI-vel a Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Geodéziai és Geofizikai Intézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriuma. „A földrengéseket a lakosság érzékelte. Az első rengést követően az epicentrum közeléből károkról is érkezett bejelentés” – áll az obszervatórium közleményében.

Gráczer Zoltán szeizmológus az MTI kérdésére elmondta, hogy a rengéseket a hozzájuk érkezett bejelentések alapján 64 településen, köztük Budapesten is lehetett érzékelni. Hozzátette, hogy az első rengést követően kisebb károkról kaptak hírt a lakosságtól Balassagyarmatról, Borsosberényből, Cserhátsurányból, Érsekvadkertről, Magyarnándorról, Tahitótfaluról és Vácról.
A térségben legutóbb 2013. június 5-én volt jelentősebb, 4,2-es magnitúdójú rengés Érsekvadkert közelében.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletére 38 jelzés érkezett, de személyi sérülésről, épületkárról nem kaptak bejelentést. A földmozgást 12 településről – Csitárról, Érsekvadkertről, Szátokról, Balassagyarmatról, Nógrádból, Szécsényfelfaluról, Ilinyből, Salgótarjánból, Nógrádmegyerből, Borsosberényből, Galgagutáról és Szentéről – jelezték lakosok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top