Aktuális

Már a netről is kideríthető a büntetett előélet

Egymás esetleges büntetett előéletét csekkolhatják le az interneten a svédek.

A kritikák és aggályok ellenére megkezdte működését Svédországban egy internetes portál, amelyen a svédek könnyűszerrel, akár egy név begépelésével megismerhetik egymás esetleges büntetett előéletét.  

Elég egy név

A név vagy a tb-szám alapján a honlap csak azt jelzi, hogy az illetőt elítélték-e bármiért a megelőző öt évben, a részletek, köztük a bűnelkövető aktuális lakhelye megismeréséhez már egy fizetős szolgáltatást kell igénybe venni. A Lexbase.se emellett egy térképen pontokkal jelzi, hol laknak büntetett előéletű személyek. Ehhez később majd kínálnak egy mobiltelefonos alkalmazást, amely figyelmeztet, ha a felhasználó egy priuszosok által sűrűn lakott területre lép be.

A(z) “Támogatod a honlap működtetését?” című szavazás véget ért!
A szavazók többségének véleménye szerint:
igen

A honlap szóvivője, Pontus Ljunggren szerint az adatbázis hasznos lehet például olyan nőknek, akik a világhálón megismerkednek egy férfival, és közelebbi kapcsolat létesítése előtt szeretnék megtudni, hogy az illetőt nem ítélték-e el nemi erőszakért vagy más erőszakos bűncselekményért. Ljunggren nem tagadta, hogy a szolgáltatásnak lehetnek hátulütői, de úgy vélte, hogy több hasznot hajthat, mint amennyi kárt okozhat.

Félő, hogy önbíráskodásra vezet

Adatvédelmi szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy az adatbázis önbíráskodás alapjául szolgálhat. Mások szerint a büntetett előéletre vonatkozó adatok ilyen könnyű megismerése megnehezítheti a volt elítélteknek a társadalomba való visszailleszkedést.

Az Egyesült Államokban már működnek hasonló adatbázisok, de Európában, ahol szigorúbbak az adatvédelmi szabályok, nem. Svédországban egy törvény mindenkinek betekintést enged a nyilvános dokumentumokba és bírósági határozatokba, az új honlap ezt teszi nagyon egyszerűvé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top