Aktuális

A skót parlament elfogadta a melegházasságot engedélyező törvényt

Elsöprő többséggel megszavazták az azonos neműek házasságát legalizáló törvényt, szembeszegülve a főbb egyházi szervezetek tiltakozásával.

Az edinburgh-i kormány, amely szeptemberre népszavazást írt ki az országrész Nagy-Britanniától való különválásáról, leszögezte, hogy az elfogadott törvény a jogegyenlőség felé tett fontos lépés, és lehetővé válik általa, hogy az érdekelt azonos nemű párok még idén megtarthassák esküvőjüket. A döntést mindvégig ellenezte a skót katolikus egyház és Skócia presbiteriánus egyháza, a törvény azonban nem kényszeríti az egyházi intézményeket a meleg párok házasságának szentesítésére.

A 105 szavazattal 18 ellenében jóváhagyott törvénnyel az edinburgh-i törvényhozás a brit parlament nyomdokaiba lépett, amely tavaly fogadott el hasonló törvényt Angliára és Wales-re vonatkozóan.

Melegjogi aktivisták szerint a szavazás fontos mérföldkő a leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek skóciai jogegyenlőségének megteremtése útján. Külön üdvözölték a skót kormánynak azt az erőfeszítését, amelynek köszönhetően az érintetteknek nem kell 2015-ig várniuk a házasságkötéssel – ahogy azt eredetileg tervezték.

A törvényjavaslatot tavaly júniusban terjesztették be a parlament elé. Skóciában eddig csak élettársi kapcsolatra léphettek egymással az azonos nemű párok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top