Aktuális

Legalizálta a marihuánát – Nobel-békedíjra jelölték

Csupán a "drogbéke" megteremtése vezérelte az uruguayi politikust.

A marihuána legalizálásáért folytatott úttörő politikája elismeréseként ismét Nobel-békedíjra jelölték José Mujica uruguayi elnököt. A szerény életmódja miatt a “világ legszegényebb elnökeként” is emlegetett politikust pártjának, a baloldali Széles Frontnak tagjai, valamint egy német nem kormányzati szervezet terjesztette fel a tekintélyes elismerésre.

Az uruguayi törvényhozás tavaly decemberben szavazta meg azt a Mujica által kezdeményezett jogszabályt, amely a fogyasztás évtizedekkel ezelőtti engedélyezése után immár állami ellenőrzés alatt nem tiltja a marihuána korlátozott mértékű termesztését és eladását. Ezzel a dél-amerikai ország első lett a világon, ahol a teljes előállítási és értékesítési lánc törvényessé válik.

A drogkereskedelemből élők elleni fellépést célzó, áprilisban életbe lépő törvényt ugyanakkor élesen bírálta és bírálja a nemzetközi közösség.

A 2010 óta hivatalban lévő uruguayi államfőt már tavaly is javasolták Nobel-békedíjra, akkor bekerült a 10 legesélyesebb közé, olyan támogatókat is maga mögött tudva, mint a Nobel-békedíjas Mihail Gorbacsov volt orosz elnök.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top