Aktuális

El a kezekkel a profilomtól!

Folyamatosan azt halljuk: túl sok adatot teszünk közkinccsé a Facebookon. És tény, vannak felhasználók, akiket ez az egész biztonságkérdés nem érdekel. Másokat igen, csak nem ismerik a beállításokat, na és vannak azok, akik képben vannak, ők már rég levédtek minden fontos tartalmat. Ma tartják a biztonságosabb internet napját, így hoztunk egy kis képes útmutatót kezdőknek.

Ahhoz, hogy valaki visszaéljen az adatainkkal, ma már nem kell informatikai zseninek lenni. Sokszor épp maguk a felhasználók könnyítik meg a helyzetet. Néhány évvel ezelőtt egy olasz médiaművész és egy szintén olasz médiakritikus egymillió publikus Facebook-profilból halászott össze adatokat: csoporttagságokat, arcképeket, neveket, lakhelyeket, barátokat. A mosolygós képpel rendelkező felhasználók lopott adataiból aztán negyedmillió profilt hoztak létre a Lovely Faces nevű kamu társkereső-oldalhoz. A hamis szolgáltatás profiljai közé 894 magyar profil is átkerült. Az oldalt szerencsére már törölték, csupán a képernyőfotója elérhető.

El a kezekkel a profilomtól!

Rákeresett a saját nevére, és lehidalt

A visszaélésekkel kapcsolatban itthon is akadnak történetek bőven. “Egy hónapja kíváncsiságból beírtam a nevemet a keresőbe – meséli Eszter. – Kíváncsi voltam, hogy ha egy ügyfelem rákeres a nevemre, mi mindent tudhat meg rólam egyetlen perc alatt. A dolog annál is inkább érdekelt, mivel nagyon egyedi nevem van, így biztos lehettem benne, hogy a találatokban csakis rólam van szó.” Eszter elsőnek a szakdolgozatát látta meg egy elektronikus könyvtárban, ami nem töltötte el túl pozitív érzésekkel, ám ekkor eszébe jutott, hogy korábban aláírt egy nyilatkozatot, melyben kvázi az egyetem könyvtárára bízta szellemi tulajdonát.

A következő találat azonban sokkolta. “Egy közösségi oldal is kidobta a nevem. Nem volt túl ismert, arra is gondoltam, hogy talán kamu az egész. Fent volt a profilképem, a teljes nevem, az adataim szerencsére nem, mivel azok idegenek számára rejtve voltak a Facebook-oldalamon. Azonnal felvettem a kapcsolatot az oldal készítőivel, de még nem történt semmi, pedig az eset óta hetek teltek el.” Eszter történetének két tanulsága is van: egyrészt nem árt néha rákeresni a nevünkre az interneten, másrészt tanácsos az adatainkat idegenek elől elrejteni.

Titkosítani, de hogyan és minek?

Sokan azért nem titkosítják az adataikat, hozzászólásaikat, mert egyszerűen nem tudják, hogy ez néhány perc alatt, könnyedén lehetséges lenne. Ráadásul nemcsak a visszaélések miatt érdemes megtenni. Állásinterjúkon ma már bevett szokás utánanézni a jelöltnek, és bizony ha meggondolatlanul publikussá tettünk egy korábbi kicsapongásról szóló képet vagy videót, netán még a megjegyzéseink között is akad néhány kevésbé vállalható, ne csodálkozzunk, ha a sikeresnek tűnő interjú után nem csöng a telefonunk.

Íme, egy 5 pontos használati utasítás biztonsági beállításokhoz kezdőknek Molnár Ferenc közösségi marketing-tanácsadótól:

1. Kik látják, mit írsz ki?

Be tudod állítani, hogy kik lássák a jövőbeni posztjaidat. Ehhez keresd meg az alapvető beállításokat, azaz kattints a fogaskerék ikonra a jobb felső sarokban, majd a Beállításokra:

El a kezekkel a profilomtól!

A beállításokon belül menj az adatvédelemre. Itt megadhatod, ki láthatja a dolgaidat: válaszd ki, hogy csak az ismerősök tehessék.

El a kezekkel a profilomtól!

Utólag ugyanezt már csak egyesével tudod átállítgatni az adott poszt publikálásának dátuma melletti kis ikonnál.

2. Ki posztolhat az üzenőfaladra?

Az a jó és biztonságos beállítás, ha a faladra nem írhat senki, csak te, így elkerülheted a kellemetlenségeket. Ez főleg azoknak fontos, akiknek a főnöke időnként megnézi a Facebook-oldalukat.

Kattints megint a fogaskerék ikonra, a beállításoknál most válaszd az Idővonal és megjelölés opciót, itt tudod bekapcsolni a megjelölés felülvizsgálatát:

El a kezekkel a profilomtól!

Ezzel a beállítással nem kerülhet fel a faladra az engedélyed nélkül semmilyen kép. A falad így tiszta marad, de annak a falán, aki posztolta, ettől függetlenül megjelenik és látható a fotó. Ha már kikerült egy kép, és nem tetszik, akkor ezt jelentheted is, és a Facebook leveszi a faladról.

3. Mit tegyek, ha nem tetszik egy kép, amin bejelöltek?

Ehhez nyisd meg a képet nagyban, és válaszd ki a lehetőségek közül a Megjelölés jelentése/eltávolítása opciót.

El a kezekkel a profilomtól!

Majd válassz a lehetőségek közül:

El a kezekkel a profilomtól!


4. Hogyan védd a profilképed?

Jó ha tudod, hogy a profilképed mindenképp publikus lesz. Ha megpróbálod elrejteni, kisebb méretben akkor is látható marad, viszont kattintással sem lehet majd nagyítani. Ha ez zavar, válassz egy általános témájú képet magad helyett.

5. Hogyan jelentsd, ha visszaélnek a profiloddal?

Ha megtalálod magad egy másik profil alatt, jelentsd a profilt. Ehhez menj rá a profil oldalára, és a fogaskerék ikonra kattintva lejön egy lista, ezen belül a Jelentés/tiltás opcióra kell kattintani.

El a kezekkel a profilomtól!

Ezután kattints arra, hogy jelentést akarsz küldeni a Facebook felé és a “fiókot” akarod jelenteni, nem a tartalmat, amit megosztott.

El a kezekkel a profilomtól!

Végül kattints arra, hogy az illető profil a jelentőnek adja ki magát.

El a kezekkel a profilomtól!

Érdemes ilyenkor minél több ismerőst megkérni, hogy jelentsék a profilt. Minél több jelentés érkezik be a hamis profilról, annál hamarabb lép az ügyben a Facebook.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top