Aktuális

A szingli anyák 7 pontja

Szingli anya vagy? Te is úgy érzed, kimaradtál az "amerikai álomból"? Akkor ismerősek lesznek Hadas Kriszta élményei.

A szingli anyák 7 pontjaMivel a szingli anyák népes táborában egyre több az újonnan érkező, akik aztán hosszú éveket töltenek vagy benne is maradnak ebben a nagy kacagásokban nem dúskáló társaságban, a téma, hogy úgy mondjam, örökzöld. Ezrek-százezrek érzik úgy, hogy ők bizony csúnyán kimaradtak az amerikai álomból. Legutóbb pont az amerikai szingli anyák keservekben gazdag sorait olvastam a neten. Bizony, tényleg hervasztó állapot tud lenni a szingli anyaság, még akkor is, ha az ebben élők tudják, hogy nincsenek egyedül. Nekem például szingli anyaként töltött éveimben kifordult a bélésem a sok együtt érző, jó szándékkal fülembe duruzsolt tanácstól, melyek nagyjából arról szóltak, hogy „a válás után találj magadra”. Vagyis festegess, makramézz, járj zumba- vagy salsaórákra, esetleg vesd bele magad az éjszakába. Egyikhez se volt túl sok kedvem. Émelyegtem az önsegítő könyvek bornírtságától, nem hiszek az ezotériában, nem gyártottam horoszkópokat és jósnőkhöz sem jártam, akik tutira megmondják, mikor jön el a nagy Ő, aki szerető nevelőapja lesz az én lányomnak. Ilyen földhöz ragadt világszemlélettel nehéz volt kapaszkodókat találni, és nem maradt más, mint büszke rátermettséggel legalább kifelé kezelni a helyzetet, de persze egy percig sem hittem el, hogy boldog vagyok a gyerekét egyedül nevelő anya státuszában. Nem hiszem, hogy meg lehetne alkotni egy mindenkire érvényes kiskátét arról, hogy mi a megoldás, de azt hiszem, hogy néhány pontban, ha csak felületesen is, össze lehet foglalni, miért nehéz szingli anyának lenni.

1. Egyedül

A szingli anya rezzenéstelen arccal veszi tudomásul még abban a szerencsés helyzetben is, ha gyereke apja a közelben van és részt vesz a nevelésben, hogy szinte minden rajta múlik. A gyereke boldogsága a tét. Nem omolhat össze, nem nyekereghet, nem dobhatja el az agyát (legfeljebb gyerekfektetés után), nem fordulhat magába még akkor sem, ha nagy késztetést érez mindezek iránt, mert ezekkel a gyerekének tesz rosszat. Nagyon gyorsan fel kell nőnie a feladathoz. Ez egyébként kifejezetten jó is lehet. Szóval ő felel mindenért, és nem lehet gyenge miákoló nőcske, pedig annak lenni azért néha igen megnyugtató, önfeloldozást adó érzés.

2. Megoldom!

A szingli anya a munkából nem késhet, hamarabb sem mehet el, mindent mindig százszázalékosan kell teljesítenie, mert különben a főnökei és a kollégái azonnal arra a következtetésre jutnak, hogy szegény gyerekét egyedül nevelő anya tök nyomorult és labilis, de azért kisebb feladatokra megtartjuk, mert kirúgni nem illik. Legalábbis egy darabig nem. A szingli anyák jelszava a munkahelyen a „megoldom”! Akkor is, ha beteg a gyerek, ha táborba megy, vagy sorsdöntő szavalóversenyen van jelenése.

A szingli anyák 7 pontja

3. Lejtőn

A szingli anya nem lehet slampos, fáradt arcú, nem lenghet jetiszőr a lábszárán, oda kell figyelnie a külcsínre. Mosolygósan kiegyensúlyozottnak és közben lágyan (semmiképpen sem férfiasan) határozottnak kell lennie. Ellenkező esetekben a környezete és elsősorban a szingli anya anyukája azt a felismerést teszi, hogy neki harangoztak, véglegesen elhagyta magát. Ilyenkor jönnek a „szedd már össze magad” kezdetű mondatok, pedig a szingli anya úgy érzi, ura a helyzetnek, de mivel napok óta nem aludt, a prioritás nem a frizura, hanem inkább az, hogy mindent elvégezzen a gyerek körül és a munkahelyén.

4. Nehéz eset

A szingli anyának el kell viselnie, hogy nemcsak a munkatársai, ismerősei, hanem a barátai is azt gondolják róla, hogy azért van egyedül a gyerekével, mert valami nem stimmel vele. Nehéz eset – mondják. Már megszokta a fene nagy függetlenségét, nem tud alkalmazkodni, begyöpösödött, ő már így fog megöregedni.

5. Gyanús díva

A szingli anya, ha mégis flancos külsőt ölt és elmegy szórakozni, érzi, hogy miközben az asztalon táncol, a férfiak azt mondják magukban: Jó a csaj, de vigyázni kell vele, gyerekét egyedül nevelő anya! Szóval a homlokán ott van a billog. Ráadásul mindeközben a szingli anya arra gondol, hogy az anyukája vagy a bébiszitter a kanapén bóbiskolva vigyázza gyermeke álmát. Milyen szánalmas ez az egész, és különben is mindjárt kelni, óvodába, iskolába rohanni kell. Aztán ott vannak még a kávéházi széken feszengő randik, amikor a születéssel kezdődő és a válással végződő történet elmesélését nagyon is mellőzni kellene, mert különben a szemben ülő, figyelmes kutyaszemekkel bólogató pasi megijed, és veszi a nyúlcipőt.

A szingli anyák 7 pontja

6. Pótmami

A szingli anya nagyvonalúan, méltósággal próbálja tudomásul venni, hogy volt férje új asszonnyal rukkolt elő. Meggyőzi magát arról, hogy az a jó, ha az ő kicsinye a másik családdal is szuperül érzi magát, mert ettől még nem jut neki kevesebb, és a gyereke nem fogja őt leváltani egy másik anyukára.

7. Mások ünnepe

A szingli anya életében a karácsony és a nyaralás neuralgikus időszak. Ezeket kell úgy túlélni, hogy a gyereknek valahogy mégis jó legyen. A jézuskás ünnep előtt a bevásárlóközpontokban szatyrokkal a kezükben jönnek szembe a büszke családosok óbégató kisdedekkel, férjjel az oldalukon, és a szingli anya miközben hetykén elhalad mellettük, megpróbálja meggyőzni magát arról, hogy nem ő a legnagyobb lúzer a világon. Ugyanezt teszi nyáron is, amikor a Balaton-parton a mellette lévő család együtt nevetgélve építi a homokvárat. Ő férfi nélkül nyaral, de bármennyire is szánalmasnak érzi a helyzetet, mégis csodás nyaralást kell varázsolnia a gyerekének.

Sok pont lenne még, de nem folytatom. Úgyis tudjátok. Legközelebb megpróbálom összekaparni „a miért lehet jó szingli anyának lenni?”-gondolatokat. Momentán egy sem jut eszembe. Ja, de egy mégis!

1. Sokkal jobb szingli anyának lenni, mint olyan nem szinglinek, aki egy szörnyű házasságban neveli a gyerekét, mert a gyereknek talán az a legrosszabb…     

 

Így látja Hadas Kriszta:

A válások valódi áldozatai

Hogyan védhetem meg a gyerekem egy utcai támadástól?

A szülők nagy része kémkedik a Facebookon

„Nem akarom, hogy külföldre menjen a gyerekem!” 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top