Aktuális

Erre figyelj lakásvásárláskor

Megtalálni a tökéletes lakást nem egyszerű feladat. Bloggerünk megosztotta velünk tapasztalatait: mire figyelmeztetnek a szakértők, mit mond az ingatlanos, és mi az, aminek magunktól kell utánanézni?

Fel voltam készülve sok mindenre, amikor nekivágtunk ennek az egésznek, de ami eddig történt, máris sok egy kicsit. Pedig még mindig csak nem sokkal a startvonal után kullogunk, és messze még a vége. Néhány tapasztalatra azonban szert tettem, mire sikerült kiválasztanunk azt a lakást, amit nagyon szeretnénk.

Először is, örömmel közlöm, hogy tízmillió ingatlanszakértő országa vagyunk! Bárkinek mondtuk, hogy lakást szeretnénk vásárolni, annak azon nyomban üveges lett a tekintete, és ellentmondást nem tűrve kezdte sorolni hosszan, mire kell figyelnünk, hogy pórul ne járjunk.
Figyeljünk oda, hogy nedvesedik-e a fal, ez a legfontosabb szempontok egyike. Van-e megfelelő alapozás, vagy ennek hiányában valamiféle megoldás arra, hogy a fal ne húzza fel a vizet. S milyen állapotban van a tető? Elég-e kicserélni néhány cserepet, vagy komolyabb munkálatokra is szükség van? Milyen a lakás műszaki állapota, mi a helyzet az elektromos vezetékekkel?

Erre figyelj lakásvásárláskor

 

Milyen a környék, és milyenek a szomszédok? És ezzel talán el is érkeztünk az egyik legtanulságosabb ponthoz. Az viszonylag hamar kiderült, hogy azért a pénzért, amit mi erre szánunk, milyen kerületekben lehet lakást kapni. Jó, azt tudtuk, hogy esélyünk sincs arra, hogy a Rózsadombra kvártélyozzuk be magunkat, de kis mustra után néhány, számunkra amúgy megfizethető környék is kiesett a rostán.

Érdekes volt a keresgélés során ilyen szempontból is megismerkedni a várossal. Akárhol kinéztünk ugyanis valamit, rögtön rákerestem a neten arra, hogy milyenek a közbiztonsági információk az adott környékről, elolvastam fórumokat – és nem egyszer fordult elő, hogy a délelőtt meglátogatott lakástól, amire fel is lelkesedtünk, estére már teljesen elment a kedvünk. S persze az ismerősöket is körbekérdezgettem, akik arrafelé laknak. Az is feltűnt, hogy az ingatlanosok nem egészen megbízhatóak ebből a szempontból, mert szerintük érdekes mód az eladó ingatlan környéke általában mindig a rendesebbek közé tartozik, a dzsumbuj mindig egy kicsit arrébb van. De ezen hamar átláttunk.

Az ingatlanosok amúgy nagy általánosságban jó benyomást tettek rám. Nem próbáltak átvágni, erőszakoskodni, általában korrekt módon elmondták, hogy mi miért ennyi. Például magam biztosan nem jövök rá arra egy megtekintés után, hogy a szomszédsággal baj van a zaj meg a mindennapos hejehuja miatt, de az ingatlanos már a telefonban figyelmeztetett, hogy ez ezért ilyen olcsó. Akkor inkább ki sem mentünk mi sem, gondolom, ők sem akarták az idejüket vesztegetni.

A cikk folytatásáért látogasd meg az Ursula blogot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top