Aktuális

Megviselték a börtönévek Julija Timosenkót

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig közleményben üdvözölte Julija Timosenko bebörtönzött volt ukrán kormányfő szabadulását.

Barroso rövid üzenetében annyit ír, hogy a demokratikus Ukrajna számára kulcsfontosságú a független igazságszolgáltatás.
Az Európai Bizottság részéről Viviane Reding alapjogi és igazságügyi biztos még kora délután adott hangot örömének, szintén a Twitteren. Azt írta: Julija Timosenko kiszabadulása új remény a demokráciának Ukrajnában.
Szombat este szintén a Twitteren reagált az ukrajnai fejleményekre Stefan Füle, az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős cseh tagja. Füle azt írta: a következő napokban életbevágóan fontos megőrizni az egyensúlyt az igazságvágy, valamint a kompromisszumkészség és az egység szellemisége között.
Martin Schulz kommünikéjében történelmi pillanatnak nevezi a volt miniszterelnök szabadon bocsátását mind Ukrajna, mind Európa számára.
Joseph Daul, az Európai Néppárt elnöke is reagált: “Szabadulása óriási elégtétel, nemcsak neki és családjának, hanem mindenkinek, aki hisz a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság európai Ukrajnájában.”

A volt kormányfő több mint két év után nyerte vissza szabadságát szombaton, miután a parlament határozatot hozott szabadlábra helyezéséről. Timosenkót 2011-ben ítélték el hét év börtönbüntetésre, mert miniszterelnökként Ukrajna számára a Janukovics-vezetés szerint előnytelen gázszerződést kötött Oroszországgal. Az ellenzék, valamint az Európai Unió is politikai indíttatásúnak minősítette az ítéletet.

Timosenko kerekes székben ülve érkezett Kijevbe, külsején az látszik, hogy megviselték a börtönévek. Az első képen még miniszterelnökként:

www.depo.ba
www.depo.ba

 

 

Szabadulása után:

Megviselték a börtönévek Julija Timosenko-t

A sajtónak adott első interjújában könnyes szemmel jelentette ki: “A legnagyobb boldogság számomra egy bűnözők nélküli, új Ukrajnába érkezni.” Timosenko hősöknek nevezte a tüntetőket  a kijevi Függetlenség téren tartott beszédében, és Viktor Janukovics elnök felelősségre vonására szólított fel.
“Ha valaki azt mondja, hogy befejeztétek küldetéseteket és hazautazhattok, s a többit majd mások folytatják helyettetek, ne higgyétek el egyetlen szavát sem! Addig, amíg végig nem viszitek az ügyeteket az utolsó lépésig, senkinek nincs joga elmenni innen. Azért, mert ti változtattatok meg mindent. Nem a politikusok, nem a képviselők és a nem a külvilág. Senki rajtatok kívül ezt nem tudta volna véghezvinni” – hangsúlyozta.

Az ukrán parlament szombaton elmozdította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt, és előrehozott választást írt ki május 25-re.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top