Aktuális

Minden negyedik magyarnak van hitele

A legtöbb régióbeli országban alacsony a banki megtakarítások hányada, és ehhez képest nagyfokú a lakosság eladósodottsága.

Minden negyedik magyarnak van hitele, ugyanakkor a banki megtakarítás lehetőségével a lakosságnak csupán 11 százaléka élt tavaly Magyarországon – derült ki a GfK Hungária Piackutató Intézet felméréséből.

Az utóbbi időszakban sokan szereztek kellemetlen tapasztalatokat hitelvállalásaikkal, az elemzők szerint főleg ez az oka annak, hogy a hitelfelvételt tervezők aránya nagyon alacsony Magyarországon. A megtakarítással rendelkezők köre is folyamatosan szűkült az utóbbi években, a megtakarítók megmaradt csoportja azonban összességében növelni tudta a félretett összeget.

A felmérés megállapította, hogy a legtöbb régióbeli országban alacsony a banki megtakarítások hányada, és ehhez képest nagyfokú a lakosság eladósodottsága. A régió országaiban Csehország, Szlovákia, Németország és Ausztria négyes csoportja élesen elkülönül a többi államtól. Kizárólag ezekre az országokra jellemző ugyanis, hogy a vizsgált, 15 évesnél idősebb korosztály több mint a fele rendelkezik banki megtakarítással. Szintén csak erről a négy országról mondható el, hogy a lakosság lényegesen nagyobb hányadának van megtakarítása, mint hiteltartozása.

Ausztriában és Németországban több mint háromszor annyian rendelkeznek banki megtakarítással, mint hitellel, Szlovákiában és Csehországban is körülbelül kétszer annyi embernek van megtakarítása, mint banki adóssága. Szlovénia, Macedónia és Horvátország esetében azonban a megtakarítással és hitellel rendelkezők aránya közel megegyezik, és a teljes lakosság körülbelül 20 százaléka tart valamekkora tartalékot bankbetétben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top