Aktuális

Ezt kapja Ferenc pápa ajándékba

A pápaválasztása első évfordulójának megünneplésére készül a Vatikán.

Az egyház története új fejezetének és forradalomnak is nevezték a tavaly március 13-án megválasztott Ferenc pápa első évét azon a vatikáni sajtótájékoztatón, amelyen a pápaválasztás évfordulójára készült meglepetést is bemutatták. Rendkívüli pillanatokat felelevenítő filmet állított össze a Vatikán a tavaly az év emberének választott egyházfő ünneplésére. A Ferenc, egy év pápaság című, negyvenperces dvd-lemez az egyházfő első vatikáni évének eseményeit örökíti meg. Közöttük eddig soha nem látott felvételek vannak, így olyanok, amelyek Ferenc pápa a Sixtus-kápolnában vagy a Szent Márta Házban egyedül imádkozik. A San Paolo egyházi kiadó és a Vatikáni Televíziós Központ (CTV) közös alkotása március 6-tól kapható az olaszországi katolikus lapok mellékleteként.

A dvd bemutatóján Claudio Maria Celli, a Tömegtájékoztatás Pápai Tanácsának elnöke Ferenc pápa első egy évéről beszélt. “Amikor tavaly március 13-án este az új pápa megjelent a Szent Péter-bazilika lodzsáján, és azt mondta olaszul, hogy Buonasera! (Jóestét!), mintegy szemléletet váltott, és ez az új szemlélet azóta is tart” – mondta Celli érsek. Hozzátette: megválasztása után Ferenc pápa – akit nemrégen életnagyságú csokifiguraként is megformáztak – azt mondta a bíborosoknak, meglátják, a pápaváltás okozta “Ferenc-effektus” csak néhány hónapig tart majd. “Eltelt egy év, de a Ferenc-effektus azóta sem múlt el” – hangoztatta Claudio Maria Celli. Az érsek úgy vélte, XVI. Benedek pápaságának éveit “problémák özöne és nagy szenvedés uralta”. Ferenc pápa megérkezése “új fejezetet nyitott meg”.

“Egy év múlt el, de egy évszázadnak tűnik. Forradalom történt: Ferenc pápa rendkívüli lökést adott az egyháznak” – fogalmazott Antonio Sciortino atya, a egymilliós példányszámú olasz katolikus hetilap, a Famiglia Cristiana főszerkesztője. Elmondása szerint az egyházfő népszerűsége a fiatalok között mérhető le leginkább, akik az új pápát a hitelesség és a megbízhatóság példaképének tartják.    

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top