Aktuális

“Ne kelljen, mint szar a fűben, lapulni”

Az iskolai szegregáció és lemorzsolódás ellen régóta próbálnak küzdeni. Ösztöndíjjal, ilyen-olyan módszerrel. A Roma Oktatási Alap most formabontó módon szólaltatja meg a fiatalokat: slam poetryvel. Ott jártunk az esemény megnyitóján, és azt láttuk: igencsak bejön ez az iskolásoknak.

“Küzdjé’ magadé’, ne fossá’ ” – üvölti hangosan egy tornateremnyi kisiskolás a nyolcadik kerületi Telepy utcai általános iskolában. Na, persze nem csak úgy szórakozásból: a Roma Oktatási Alap nyitórendezvényén vagyunk. “A tudás 6alom” címmel indítottak slamversenyt kifejezetten azért, hogy ne legyen ciki a tanulás, hogy a tinik ne maradjanak ki az iskolából. Erről egy videó is készült, amit népszerűsíteni szeretnének az ötlet kitalálói.

Mi az a slam poetry?

A slam poetry olyan, alulról szerveződő esemény, ahol a résztvevők saját verseiket, műveiket előadják pár percben. Marc Smith, a mozgalom amerikai alapítója szerint a líra és az előadó-művészet összeolvasztása a lényeg. Vannak, akik a szó másik értelmét, a “verbális támadás”- t emelik ki, a társadalomkritikus tartalom miatt. Egy slammernek három perce van, hogy megtalálja a hangot a közönséggel, ezért muszáj, hogy üssön – tartják.

“Azért kéne tanulni, ne tudjanak szapulni, ne kelljen, mint szar, a fűben lapulni!” – a tornaterem zsúfolásig megtelt, a profi slammerek és az általános iskolások együtt fújják a sorokat a suliban. Az ötletgazda Horváth Kristóf színész, aki a Karaván egyesületben már régóta tart ilyen foglalkozásokat hátrányos helyzetű gyerekeknek. Régóta dolgozik együtt azokkal a gyerekekkel és fiatal felnőttekkel is, akik a videóban is slamelnek. A videó ötperces, de mögötte komoly felkészülés áll, sok-sok órás workshoppal. Így állt össze tehát a zene, a szöveg, majd a végén a videó.

Fotók: A tudás 6alom/Facebook
Fotók: A tudás 6alom/Facebook

Hitelesek, mert romák

Balogh Veronika, aki a videóban is szerepel, azt mondja: a videó azért alkalmas a fiatalok megszólítására, mert ezt a műfajt amúgy is kedvelik, arról nem beszélve, hogy “mivel mi is cigányok vagyunk, dolgozunk vagy tanulunk, sokkal hitelesebben hangzik mindez a mi szánkból”. Ráadásul éppen azt a korosztályt fogják meg ezzel (12-16), ahonnan amúgy a legtöbben esnek ki az iskolákból. “Nem hisszük, hogy egy videó után mindenki hazarohan majd, és előveszi a biológiakönyvét” – veszi át a szót Oláh Edmond Mizó, “de jó úton vagyunk, és ez a lényeg”. Vera a színművészetire jár, Mizó dolgozik, és miközben a családját eltartja, tanul is.

Ugyanezen a véleményen van Krisztofer is, aki szerint a slam poetry az egyik legalkalmasabb eszköz a fiatalok megszólítására. Krisztofer egyébként 18 éves, most érettségizik, és mellette az egyik belvárosi tanodában önkénteskedik. Horváth Kristóf szerint az egésznek ez a mondanivalója: ne legyen menőbb gengszternek lenni, mint okosnak. “A szavaknak nagy ereje van, erre alkalmas a slam: hogy megtanulják kifejezni magukat.” Ez erősíti a kifejezési készséget, a rímek megfogják a gyerekeket, fejlesztik a gondolkodást – sorolja, miért pont ez a műfaj. Amíg a vers meg a tanulás még lehet, hogy “ciki”, a slamelés nagyon menő.

Irodalomóra helyett

A Roma Oktatási Alapnál is azt gondolják: a slam egy új figyelemfelhívó eszköz. Fontos, hogy ne csak ösztöndíjakkal, hanem ilyen, modernebb lehetőségekkel is tegyenek az iskolai lemorzsolódás ellen. (Amit egyébként 2020-ig az unióban 10 százalékra kell csökkenteni. Ma Észak-Magyarországon 16-17 százalék.) Horváth azt mondja, mivel a ritmus mindenkit megfog, jó lenne minden hátrányos helyzetű iskolába elvinni a slamet, akár egy irodalomórára, de erre egyelőre nincs pénzük. Pedig Pécsett, Győrben, Szegeden és Miskolcon is erős slamklubok vannak. “A lényeg, hogy a gyerekek függők legyenek, hogy akarják ezt. A többi jön magától.”

A Roma Oktatási Alap 20 év alatti fiatalok jelentkezését várja február 27-től. A versenyre “A tudás 6alom” témájú slam produkcióval lehet pályázni, a döntő április 30-án lesz. Mindenki mondhatja a magáét, akinek van mondanivalója.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top