Aktuális

Kolovratnik Krisztián: az apaság hivatás

Ha tehetné, szívesen lenne asztronauta vagy pilóta, de ami az életében fix hivatás, az az apaság. A Nők Lapja tíz kérdés rovatában Kolovratnik Krisztiánt kérdeztük.

1. Van olyan téma, amiről nem szeret beszélni, ami idegesíti?
Sajtónak? Van. Például a magánéletem. Baráti körben, családon belül természetesen nincs. Ott bármiről bármit bárhogy, hiszen ez a bizalom egyik alapja.

2. Mi a kedvenc idézete?
Mandeville írja a Méhek meséje tanulságában, hogy “…a bűn a jólét alapja, ha korlátját törvény kiszabja”. Ezt én rá tudtam húzni az életemre, hogy azt a baromi nagy szabadságvágyamat hogyan lehet ésszel kordában tartani. Jó döntésekkel olyan dolgok felé terelni, ami a konzervatívabb értékrend mellett is teljes szabadságot ad úgy, hogy mentes lehessen bármiféle kiszolgáltatottságtól… De ez az idézet nyilván minden életszakaszban mást jelent. Természetesen már nekem is…

3. Ha újraélhetné élete egyetlen pillanatát, melyik lenne az?
Sokat újraélnék. Talán eddig az egészet. Furcsa, hogy egyszer eljön az az idő, amikor az ember már igazán tud nosztalgiázni. Azt hiszem, érzetek hiányoznak a leginkább. A felelőtlen döntések, a naiv lelkesedés, a feltétel nélküli várakozás az új dolgok iránt, a fáradhatatlanság, amiket manapság néha úgy érzem, hogy csak reprodukcióként lehet megélni.

4. Melyik a kedvenc könyve és miért?
Nincs kedvenc könyvem, de sok olyan van, amiben vannak kedvencnek mondható gondolatok. Ezeket gyakran fellapozom, újraolvasom. Aztán van, amit azért tartok számon, mert azokhoz kötődik, akiket szeretek. Például Glenn Gould zongorajátékát hallgatni és a róla szóló A menthetetlen című könyvet olvasni Thomas Bernhardtól.

Kolovratnik Krisztián: az apaság hivatás

5. Ha más hivatást kellene választania, mi lenne az?
Nagy szerencsém volt és van is a munkákkal, olyan, mintha a hobbijaimnak élhetnék. Egyik hivatásból csúszik az életem a másikba. És ez már elég régóta így megy. Hol a színészet, hol a fotózás vagy a zeneszerzés került előtérbe. Most – amellett, hogy nyitottunk a feleségemmel egy bisztrót – a filmgyártó cégemen van a hangsúly. De nagyon szívesen lennék pilóta vagy asztronauta. Bár az utóbbiról már valószínűleg lecsúsztam. Ami viszont fix az életemben, és már szinte hivatásszerűen űzöm, az az apaság.

6. Mit csinál olyankor, amikor nem kell csinálnia semmit?
Amióta megszületett a fiam, vele vagyok. Természetesen amikor ő is ráér, és nincsen, mondjuk, oviban… Jól tudom, hogy ez az idő sosem jön vissza. Általában épp ezért délelőtt és fektetés után éjszaka dolgozom otthon. Borisz mentalitásban pont olyan, mint én, minden, ami sport és szabad levegő, az jöhet. Megállás nélkül csavargunk, túrázunk, bringázunk és utazunk, együtt fedezzük fel a világot.

7. Mi a legértékesebb tulajdona?

Kötődöm a tárgyakhoz… pedig tudom, hogy ez nem túl jó. A feleségem szerint néha teljesen felesleges cuccokat teszek el, persze nekem ezek emlékek, épp ezért fontosak. Talán ösztönösen így ragaszkodom az elmúlt pillanatokhoz. Legyen az egy kavics, amit a fiam bízott rám egy kirándulás után, hogy vigyázzak rá, vagy akár egy kisvasúti menetjegy. A múltkor elvittem szervizbe a kocsit, és kérdezték, hogy erdőben lakunk-e, amikor meglátták a faleveleket, gallyakat, köveket, amiket együtt gyűjtöttünk.

Névjegy

• Színész, fotográfus, producer, rendező.
• 1977-ben született Budapesten. Édesanyja Kozák Márta operaénekes.
• 1999-ben végzett a Színház és Filmművészeti Egyetemen, 2000-től nyolc évig a Vígszínházban játszott.
• Jelenleg szabadúszó, a filmgyártásban dolgozik, a Kolorfilm tulajdonosa.
• Több nyelven beszél, több hangszeren játszik. Számos filmben szerepelt: Mix, Sorstalanság, Szabadság, szerelem, Eszter hagyatéka, Szinglik éjszakája.
• A Nemsüti bisztróban láthatóak fotói.
• Nős, fia, Borisz, hatéves.

8. Mi az az emberi hiba, amit a legkönnyebben tolerál?
Szerencsés a lelkialkatom, nem vagyok haragtartó. Nem azért, mert ilyen nagy formátumú ember lennék, hanem egyszerűen nem emlékszem a konfliktusokra. Ráadásul híve vagyok a flexibilitásnak. Ha valakinek változik valamiről a véleménye, könnyen el tudom fogadni. A kompromisszumot jó megoldásnak tartom.

9. Sokan sokfélét mondtak már önről. Ki volt az, aki a legjobban elkapta az ön lényegét, és mit mondott pontosan?
Nem gondolom, hogy van olyan lényegem, amit el lehetne pár mondattal kapni. Amit pedig így meg lehet határozni, az biztos, hogy nem a lényeg. Ha sokfélét mondtak, az valószínűleg nem rossz, mert ezzel talán mindenki kicsit el is kapta a lényeget, meg nem is. Hiszen én magam sem tudom, mi az.

10. Mi volt élete legfájdalmasabb élménye?

Amiről beszélek is? Ami nem jön vissza, ami már biztosan nem lehet többet úgy, ahogyan korábban volt. És a legfájóbbak mellett egyre több az apró zsákutca, aminek már nem lehet folytatása.

 

Kolovratnik Krisztián: az apaság hivatásCikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top