Aktuális

Mona Lisa feminista volt

Új elmélet látott napvilágot a titokzatos festménnyel kapcsolatban.

Mona Lisa feminista voltEgy amatőr művészettörténész, William Varvel azt állítja: megfejtette Mona Lisa rejtélyét. Az eredetileg matematikaprofesszorként dolgozó, amerikai férfi szerint Mona Lisa egy 16. századi aktivista volt, aki, aki nagyobb szerepet követelt a nőknek a katolikus egyházban.

Varvel az elgondolását arra alapozza, hogy Leonardo da Vinci maga is el akarta ismertetni a nők papsághoz való jogát és a nőalak titokzatos mosolya is erre a felfogásra utal. A festményen pedig emellett több olyan szimbólumot is elhelyezett a művész, mely Varvel szerint szintén az ő elméletét támasztja alá. Így például, hogy Mona Lisa jobb válla mögött a Kálvária látható, ahol Jézust keresztre feszítették, míg a bal válla mögött az Olajfák hegye, ahonnan felment a mennybe. A ruhája ujján lévő redők pedig az igára utalnak, ami a nők elnyomását jelképezi.

A professzor egyébként még sosem látta élőben a festményt és kizárólag akkor hajlandó Párizsba utazni és megnézni, ha a Louvre magánlátogatást biztosít a számára, ugyanis a tömeggel nem hajlandó bemenni.

Forrás: Daily Mail

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top