Aktuális

Tejábécé: hogyan válasszunk?

Egy hipermarket úttörőként már alá is írta a tejszövetséggel a megállapodást, amelynek pozitív következménye többek között az lehet, hogy egyre több magyar gyártmányú, jó minőségű tej kerül az üzletek polcaira. Ám a tej származásán, minőségén kívül az is nagy kérdés, eligazodunk-e a boltok óriási kínálatában, a tejek, imitátumok, növényi alapú tejitalok között.

Csaknem négyszázezer fejőstehén van Magyarországon, ez átlag 35 literjével számolva naponta nagyjából 13,5 millió liter tejet jelent. Ehhez képest, tejegyenértékben számolva – ami a tejtermékek, tej, vaj, sajtok, joghurtok összességét jelenti – a napi egy főre jutó fogyasztás nem éri el a fél litert sem.

Mi van benne?
A szövegen, mely szerint a tej élet, erő, egészség, lehet nevetni, de ettől még igaz. A tejben fehérjék, jó zsírok, ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek találhatók és több olyan anyag, ami csak táplálékkal vihető be, amelyeket a szervezet képtelen előállítani. A KSH adatai alapján évente egy ember 170 liternyi tejet fogyaszt, és ebben már benne van minden egyéb tejtermék is. Ez kevésnek mondható, mert tudjuk, az A-, D-, E- és K- zsírban oldódó vitaminok mind megvannak a tejben, magas a kalcium-, magnézium-, cink- és foszfortartalma, fehérjékben gazdag, vagyis fontos, alapvető táplálék, a növekvő kisgyermek, a serdülő, a fiatal felnőtt számára, a korosodókat pedig megvédi a csontritkulástól, szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Előnye még, hogy szénhidrát- és koleszterintartalma alacsony.

Hogyan tartósítják?

Tej ABCA világ tejtermelésében az első hely a tehéné, de fejős állat még a juh, kecske, bivaly, teve, és vannak országok, ahol megfejik a lovakat is. Hazánkra a tehén-, kisebb részben a juh- és kecsketejtermelés jellemző. A tej összetétele mindig a tejet adó állat fajtájától, a takarmányozástól, szabad tartás esetén a legelőtől függ. A nagyobb üzletláncok boltjaiban a vásárló könnyen zavarba jön, hiszen 10–18-féle tehéntej közül választhat. A tejeket szinte mindenütt a világon zsírtartalom alapján különböztetik meg: zsíros 3,6%-os; félzsíros 2,8%-os; zsírszegény 1,5%-os, fölözött az olyan hőkezelt tej, melynek zsírtartalma nem lehet több 0,5%-nál. A tej- és tejtermékek tartósítására a hűtést és a hőkezelést alkalmazzák. A hűtéssel lassítják a romlást, de a mikrobák elszaporodását hőkezeléssel érik el.

● Pasztőrözéskor a tejet 100 °C alatti hőmérsékleten kezelik.
● A nagyon magas hőmérsékleten – ESL hőkezeléskor – tartósított tejtermék egy tized másodpercig van 134 °C-os hőmérsékleten.
● Az ultramagas (UHT-) kezeléskor a tejet 2-6 másodpercig 136 °C és 142 °C közötti hőmérsékleten tartják.
● Az ultramagas hőmérsékleten kezelt UHT-tejek felbontás nélkül 90 napig tárolhatóak szobahőmérsékleten, és felbontás után 2-3 napig fogyaszthatók. A tej kémiai és fizikai tulajdonságai a hőkezeléskor kicsit változnak, de az összetevőkben nem történik változás. Fontos tudni, hogy a tartós tejek nem tartalmaznak tartósítószert!

Miből van, ha nem tehénből?

A nagyobb üzletekben több növényi eredetű “tej” is kapható. Az imitált tej- és tejtermékek elnevezésükben is mások, a vásárló azt látja: “reggeli ital”, “frissföl”, “finomföl” vagy sajt helyett “sajt jellegű készítmény”, “pizzafeltét”. A címkéknek tartalmazniuk kell az összetevőket, hogy növényi zsír és egyéb összetevők, adalékanyag van a termékben. A tej alapú italoknak csak meghatározott hányada tej, és tartalmaznak még savót, írót, preparátumot, vizet, ízesítőket, színezékeket, adalékanyagokat. Az így előállított áruk biológiai értéke nem azonos az állati eredetű tejével.

Mit nézzünk a dobozon?

● Űrtartalmat
● A szavatosság lejáratának idejét
● Azt, hogy milyen állattól való a tej
● A zsírtartalmat
● A származási országot, ez egy ovális jelben látható, az ország kódjával pl.: HU: Magyarország, SK: Szlovákia. E jelölés alapján a gyártó üzem is visszakereshető.
● A gyártó, a forgalmazó vagy az importőr nevét, elérhetőségét. Jó esetben a tej egyetlen alapanyagból álló élelmiszer, tehéntől való, tejből van, vagyis nincs benne más, így nem kötelező feltüntetni az összetevők listáját. (Ez nem vonatkozik a kevert, adalékot, színezéket, hozzáadott cukrot tartalmazó termékekre, ezeknél valamennyi összetevőt fel kell sorolni, tömeg szerinti csökkenő sorrendben!)

Háztól vagy porból?

A tejpor mindig tejből készül, a pasztőrözött tejet hőkezelik, aztán vákuum segítségével szárítják, porlasztják. A Magyar Élelmiszerkönyv alapján a tejport ízesített tejkészítmények; tej-, savó-, író- és permeátum alapú italok, savanyú tejtermékek, tejszínek és tejszínkészítmények, egyes sajtok készítéséhez lehet használni. Az elmúlt években a friss házi tej fogyasztási szokásait többször elemezték. Magyarországon az elfogyasztott tej egynegyede közvetlenül értékesített, frissen fejt tej.

Sokan meg vannak győződve a tej – különösen a házi tej – kedvező élettani hatásáról, ezt tartják a legegészségesebbnek, mert azt gondolják tévesen, hogy az UHT-tej kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a friss. Sokan azt hiszik, az UHT-tejekben van tartósítószer, hogy azok tejporból készülnek. Talán ez magyarázza, hogy a friss házi tej kedvelői egyre többen vannak. Ami meglepő a kutatásokban – a városokban gombamód szaporodó mozgó frisstej-árusok megjelenése ellenére –, hogy azt állítják, a házi tej szerelmesei vidékiek, falvakban élő idősek és alacsony iskolázottságúak.

Alternatív megoldások?

Az alternatív tejek ma nagyon divatosak, nemcsak a tejcukorra érzékenyek, hanem a vegetarianizmus hívei is előszeretettel veszik a szójából, rizsből, zabból, kókuszból, mandulából készült tejeket. A legbátrabbak kipróbálják az igazi extrákat, a dió-, köles-, törökmogyoró-, tönkölybúza-, kukorica-, hajdinatejeket is.

A laktózmentes termékek előállításakor a tejhez egy természetes eredetű enzimet adnak, amely lebontja a tejben lévő tejcukrot glükózra és galaktózra, így azok nem okozhatnak panaszt az érzékenyeknél. A laktózmentes tej beltartalmi értéke nem változik, mert semmit nem adnak, és semmit nem vesznek el belőle, csupán a tejcukor lebontása történik meg. Az ilyen termékek a kioldódott tejcukor miatt édesebbnek tűnnek.

(Köszönjük Harcz Zoltán tejgazdasági tanácsadó segítségét!)

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:


Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top