Aktuális

Választások: 9 kamiont töltenek meg a szavazólapok

A sok jelölt miatt nagyobbak a szavazólapok, ez viszont 200 millió forinttal növeli a nyomdaköltségeket, ami 468 millió forintra rúg. A 9 kamionnyi szavazólapot 170 tonna papírra nyomtatják.

Már nyomtatják – szigorú biztonsági intézkedések mellett – az április 6-ai országgyűlési választás szavazólapjait Budapesten. A munka egy hete kezdődött, és a jövő héten fejeződhet be. 

A szavazólapokat és szavazási kellékeket a voksolást megelőző szombaton szállítják ki a megyeszékhelyekre, illetve az országgyűlési egyéni választókerületi központokba, ahonnan továbbszállítják azokat a szavazókörökbe. Április 6-án 8 millió 32 ezer választópolgár jogosult szavazni.

18 millió lap

Az ÁNY Biztonsági Nyomdában nyomtatják a kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, vagyis összesen 121 félét. Körülbelül 18 millió szavazólap készül a nyomdában. Az országos pártlistás szavazólap 18 listát tartalmaz, ezek két sorban helyezkednek el, a lap A/3 méretű.

A Baranya megyei szigetvári választókerületben szerepel a legtöbb, összesen 29 név a szavazólapon. Itt – mivel a választókerületi választási bizottság nem járult hozzá ahhoz, hogy a jelöltek két oszlopban szerepeljenek – egy hosszú, három A/4-es méretű lapnak megfelelő nagyságú szavazólap készült. A legkevesebb (5) jelölttel fővárosi választókerületek rendelkeznek, ezek a szavazólapok a legkisebbek, A/4 méretűek.

Az urnákat már kiszállították

A szavazatszámláló bizottságok kapnak 175 ezer tollat is, a tagok csak a hivatalos íróeszközöket használhatják; a fülkékben is elhelyeznek egyet-egyet a voksoláshoz, de a választók a sajátjukat is használhatják.

A szavazólapok és borítékok mellett kiszállítanak összesen 110 kilométer nemzeti színű szalagot az urnák lezárásához és 55 kilométer nemzeti színű zsinórt a tollak szavazófülkében történő rögzítéséhez. A szükséges számú urnát és mobil szavazófülkét már eljuttatták a választási irodákhoz.

A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátják, így például vízjellel és az ország képét mutató perforációval a lap sarkában.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top