Aktuális

Választás 2014 – 30 ezer levélszavazatot már feldolgoztak

Két nap alatt közel 30 ezer levélszavazat azonosító nyilatkozatát dolgozta fel a Nemzeti Választási Iroda, és több az érvényes levélszavazat – derül ki az NVI internetes tájékoztató oldalának szerdai adataiból.

A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok levélben szavazhatnak az áprilisi országgyűlési választáson. Az NVI nyilvántartása szerint a közel 200 ezer választásra jogosult levélben szavazó közül már 76 ezren leadták a szavazatukat. Az NVI-hez közvetlenül majdnem 29 ezer levélszavazat érkezett be, a külképviseleteken 47 ezret adtak le.

Hétfőn kezdődött meg az NVI-hez már megérkezett levélszavazatok azonosító nyilatkozatának ellenőrzése. Az NVI azt vizsgálta, hogy le van-e ragasztva a válaszboríték, tartalmaz-e azonosító nyilatkozatot és szavazatot rejtő kisebb borítékot, utóbbi le van-e ragasztva, az azonosító nyilatkozatban rögzített adatok pedig megfelelnek-e azoknak, amelyeket a választópolgár a regisztrációkor megadott. Az NVI azt is ellenőrzi, hogy az azonosító nyilatkozatot kitöltő szerepel-e a névjegyzékben, valamint hogy korábban visszajuttatott-e már szavazási iratot.

Az első napon, hétfőn 11 202 szavazási iratot dolgoztak fel, ebből 8462 volt érvényes, azaz hétfőn az ellenőrzött választási iratok negyede érvénytelen volt.  Az NVI szerdán reggel közölte: hétfőn és kedden összesen 29 054 szavazási iratot dolgoztak fel, ebből 22 928 volt érvényes. Ez azt jelenti, hogy kedden 17 852 visszaérkezett iratot ellenőriztek, ebből 14 466 volt érvényes (81 százalék).

Az NVI arra számít, hogy körülbelül 80 ezer levélszavazat érkezik az irodához a szavazás estéjéig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top