Aktuális

160 gramm szénhidrát – receptek a sztárbloggertől!

A cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciával küzdőknek, fogyókúrázóknak előírt 160 grammos diéta a gyakorlatban annyit jelent, hogy naponta ennyi szénhidrátot ehetnek. Ezt nem egyszerű betartani úgy, hogy az étrend a napi ötszöri étkezés mellett is változatos legyen.

Együnk kevesebb szénhidrátot!Vrábel Kriszta nemrég megjelent, 160 grammos szénhidrátdiéta című könyvében bebizonyítja, hogy senkinek nem kell lemondania a finom falatokról. Ajánlunk néhány receptet a könyvből.

Teljes kiőrlésű tortilla

Hozzávalók 10 laphoz:

• 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (162 g)
• 10 dkg fehér liszt (70 g)
• 1 tk sütőpor
• 2 dl langyos víz
• fél dl olívaolaj
• sonka
• sajt
• zöldségek a tálaláshoz
• só

Gyúrjuk össze alaposan a tészta hozzávalóit, majd hagyjuk pihenni 15 percet. Osszuk 10 részre a tésztát, sodrófával nyújtsuk ki, majd zsiradék nélkül egyenként süssük őket teflonos palacsintaserpenyőben oldalanként 1-1 percig. Helyezzünk a tortillalapba 2 vékony szelet sonkát, egy szelet sajtot, sok-sok zöldséget, és tekerjük fel. Egy lap szénhidráttartalma: 23,8 g.

Együnk kevesebb szénhidrátot!Diós ricottagömbök

Hozzávalók 4 személyre:

• 5 dkg dió (6 g)
• 25 dkg ricotta (9 g)
• só, frissen őrölt bors
• 1 gerezd fokhagyma
• olívaolaj a formázáshoz

A diót késsel aprítsuk durvára. A ricottát keverjük el sóval, borssal, az aprított fokhagymával. Enyhén beolajozott kézzel formázzunk gömböket a masszából, majd forgassuk meg a durvára darált dióban. Fogyasszunk mellé teljes kiőrlésű kenyeret vagy péksüteményt.

Egy adag szénhidráttartalma: 7,7 g + a teljes kiőrlésű kenyér

Együnk kevesebb szénhidrátot!Sonkás-sajtos rakott padlizsán

Hozzávalók 2 adaghoz:

• 1 közepes padlizsán (20 g)
• só
• 2 dkg durumliszt (10 g),
• 2 tojás,
• olaj a sütéshez
• 3 dl készre főzött fokhagymás-bazsalikomos paradicsomszósz (15 g)
• 10 dkg füstölt-főtt sonka
• 10 dkg gouda sajt (2,5 g)

A padlizsánt hosszában vágjuk fel 3 mm-es szeletekre, sózzuk. Forgassuk meg a durumlisztben, majd az enyhén felvert, sózott tojásban, és kevés napraforgóolajon süssük pirosra a szeletek mindkét oldalát. Papírtörlőn itassuk le a felesleges olajat. Rétegezzük tűzálló tálba a padlizsánt, rá a paradicsomszószt, egy-egy szelet sonkát, reszelt sajtot. Készítsünk így négy réteget, az utolsó réteg padlizsánra paradicsomszószt és sajtot tegyünk. 220-230 ˚C-os sütőben süssük össze 25 perc alatt. Várjuk meg, amíg enyhén kihűl, hogy szeletelhető legyen, hidegen a rétegek is láthatóak.

Egy adag szénhidráttartalma: 23,1 g

Együnk kevesebb szénhidrátot!Tejfölös, bazsalikomos zöldségleves

Hozzávalók 4 személyre:

• 15 dkg sárgarépa (12 g)
• 2-3 szál szárzeller (4 g)
• 2 ek. extra szűz olívaolaj
• 20 dkg zsenge, fagyasztott zöldborsó (28 g)
• 10 dkg cukkini (3 g)
• 1 nagy gerezd fokhagyma
• 1 fej vöröshagyma
• 1 csokor bazsalikom
• só
• frissen őrölt bors
• 10 dkg fehér bab (konzerv, 54 g)
• 5 dkg kelkáposzta (2 g)
• 3 dl tejföl (12 g)
• negyed citrom leve

A megtisztított, felkarikázott répát és szárzellert dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a zöldborsót és a kockázott cukkinit, az aprított fokhagymát. Öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá a tisztított, félbevágott vöröshagymát, a bazsalikom felét (aprítva), sózzuk, borsozzuk, majd takarékon forralva főzzük puhára a zöldségeket. Amikor a répa megpuhult, adjuk hozzá a lecsöpögtetett babot és a feldarabolt kelkáposztát. Főzzük 5 percet, majd keverjük el a levesben a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével tegyük pikánsabbá, és szórjuk bele.

Együnk kevesebb szénhidrátot!Tényleg finom finomfőzelék kakukkfüves-mézes csirkecombbal

Hozzávalók 4 személyre:

• 40 dkg zsenge sárgarépa
• 1 fej vöröshagyma
• olívaolaj
• 40 dkg zsenge zöldborsó
• 1 gerezd fokhagyma
• 1,5 dl száraz fehérbor
• 1 ek. szárított kakukkfű
• 3 dl főzőtejszín
• só
• frissen őrölt bors
• 4 egész csirkecomb
• 1 ek. méz

A répákat hámozzuk meg, kockázzuk fel egészen apróra. A szintén apróra vágott hagymát dinszteljük puhára olívaolajon, majd adjuk hozzá az aprított fokhagymát, a sárgarépát és a borsót. Öntsük fel a borral. Adjunk hozzá fél evőkanál szárított kakukkfüvet. Pároljuk puhára a zöldségeket a borban, majd öntsük fel a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. Addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, az alkohol pedig elfő. A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk, kenjük meg olívaolajjal. 230 ˚C-os sütőben süssük ropogósra 50-55 perc alatt. Keverjük el a mézet a maradék kakukkfűvel (ha túl sűrű a méz, enyhén melegítsük meg), kenjük meg vele a kisült csirkecombokat. Egy adag szénhidráttartalma: 30,3 g.

Együnk kevesebb szénhidrátot!Kókuszos-citromos joghurttorta (sütés nélkül)

Hozzávalók 6 szelethez:

• 8 dkg kókuszreszelék (5,2 g)
• 8 dkg őrölt mandula (16 g)
• 12 dkg vaj
• 5 dl 3,5%-os natúr joghurt (20 g)
• 5 ek cukornak megfelelő, kristályos édesítőszer (pl. nyírfacukor)
• 1 citrom héja
• 6 db lapzselatin

A kókuszreszeléket keverjük el az őrölt mandulával, adjuk hozzá az olvasztott vajat. Gyúrjuk össze a morzsás keveréket, majd lapogassuk a 18 cm-es kapcsos tortaforma aljába. Tegyük hűtőszekrénybe. A joghurtot keverjük el az édesítőszerrel és a citrom héjával. A lapzselatinokat áztassuk 2-3 percet hideg vízben, facsarjuk ki, majd 4-5 evőkanál vízzel melegítsük olvadásig. Keverjük el fokozatosan, de gyorsan a joghurttal. Öntsük a joghurtot a kókuszos alapra, tegyük 3 órára, szilárdulásig a hűtőszekrénybe. Egy szelet szénhidráttartalma 6,4 g.

Együnk kevesebb szénhidrátot!Sajttallér csípős paradicsomszósszal

Hozzávalók 2 személyre:

• 12 dkg eidami sajt (3 g)
• 1 dl paradicsomszósz (10 g)
• 1 ek. chiliszósz
• 1 gerezd fokhagyma
• só
• frissen őrölt bors

A sajtot reszeljük le káposztareszelőn. Zsiradék nélkül melegítsünk fel egy jó minőségű, tapadásmentes serpenyőt. 9 cm-es fém fánkgyűrűt helyezzünk a serpenyőbe, egyenletesen szórjunk bele 2 dkg sajtot. Várjuk meg, míg a sajt elolvad, az alja kérgesedni kezd, ekkor éles késsel válasszuk le a formáról, majd süssük ropogósra a másik oldalát is (ehhez már nem kell a forma, így már nem folyik szét). Süssünk így 6 sajtkorongot, majd hagyjuk kihűlni. A paradicsomszószt keverjük el a chiliszósszal, az aprított fokhagymával, sóval és borssal. A csípős öntetbe mártogassuk a sajttallért. (A tallér forma nélkül is süthető, így a széle kicsit egyenetlenebb lesz.) Egy adag szénhidráttartalma: 6,5 g.

Együnk kevesebb szénhidrátot!
Együnk kevesebb szénhidrátot!Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top