Aktuális

Dolgozni otthonról: áldás vagy istencsapása?

Otthonról dolgozó, többgyermekes anyák vagyunk. A távmunkának vannak előnyei és hátrányai is – nem feltétlenül ez a legjobb megoldás mindenkinek. Íme, néhány fontos kérdés, amit érdemes tisztázni, mielőtt ilyen munkát keres az ember.

A nőknek jobban megy a távmunka?

Ez nem feltétlenül igaz. Sőt szociálpszichológia kutatások szerint a nők kifejezetten igénylik a körülöttük levő irodai közeget, a munkatársakkal való kommunikációt, kapcsolatot. Aki valóban ilyen habitusú, annak az otthoni munka felér egy magánzárkával.
A másik dolog az, hogy a nők sokkal hatékonyabban dekódolják a nonverbális jeleket, mint a férfiak, és emiatt általában hatékonyabban kommunikálnak személyesen, mint levelezésben. Tényleg sokkal több lehet a félreértés, ha élőszó helyett mailben beszélünk meg egy-egy feladatot – ezt is tapasztaltuk már.

Dolgozni otthonról: áldás vagy istencsapása?

Ezek miatt azt mondanánk, hogy nem a nőknek jobb a távmunka, hanem azoknak, akiknek olyan a személyiségük, hogy az erre alkalmassá teszi őket. Bizony jellemző, hogy a munkáltató nem nézi, mennyi időt vesz igénybe a feladat, és egyáltalán nem gondolkodik azon, hogy éjszaka vagy hétvégén is dolgoznod kell-e ahhoz, hogy az általa szabott határidőre meglegyen valami. Problémás lehet, ha nem túl izgalmas feladatokat kapsz, és az előléptetésre, a tehetséged megcsillantására sem ez a legjobb munkavégzési mód. Átmeneti időszakra viszont megfelelhet.

Az otthoni munkában mennyire fontos a sokoldalúság?

Sokan úgy tartják, hogy a nők könnyebben tudnak egyszerre több dologgal foglalatoskodni. Ez előny lehet az otthoni munkában, különösen ha egész kicsi gyerek mellett dolgozik valaki. Ha viszont nincs gyerek, akkor is jól jöhet, hogy egy sor egyszerűbb házimunkát el lehet végezni. Állítólag javítja a kreativitást, ha valaki nem egy helyben üldögél, hanem valamilyen monoton, nem túl fárasztó mozgást végez, például sétál. Miért ne lehetne ez a mozgás kutyasétáltatás, teregetés vagy mosogatás? Nekünk sokszor ilyenkor jönnek a legjobb ötleteink.

Gyerek mellett hogy lehet dolgozni?

Nehezen. A gyerekekre nehéz (mondhatni lehetetlen) rácsukni az ajtót, ha otthon vagyunk, és mindig adódik valami, ami miatt hirtelen változtatni kell a terveinken, vagy épp félbe kell szakítanunk a nagy elmélyülést igénylő feladatunkat. Erre mondtuk, hogy beállítottság kérdése a dolog.
A határidős munka és a gyerek néha ijesztő kombináció, a beteg gyerek meg végképp. Nem egyedi életkép, hogy egy nagy projekt leadásának napján mondjuk félpercenként hányást takarítunk. Ilyenkor jó lenne egy “pause” gombot nyomni… Megspóroljuk a görcsölést, a szívességkérést vagy a bébiszittert, és nem kell kivenni szabadnapot miattuk, bár ha alvállalkozóként dolgozik otthonról az ember, ez utóbbi fel sem merül lehetőségként.

Dolgozni otthonról: áldás vagy istencsapása?

Milyen főnöke magának a távmunkás?

Kemény. Túl kemény is sokszor. Komolyan oda kell figyelni, hogy elválasszuk a munkát és a magánéletet. Ez nem könnyű, mi is sokszor küzdünk vele, és bizony sokszor alulmaradunk. Ha a nappaliban van mindkét terület központja, az remek, mert szemmel lehet tartani mindent, de aki csak teljes csendben és nyugalomban tud dolgozni, annak nem épp ideális. Ugyanakkor hatalmas előny, hogy a határidőket betartva úgy gazdálkodhatunk időnkkel, ahogy tudunk. Mivel az iroda otthon van, nincs szükség a napi munkába járásra sem, ezzel sok időt, pénzt és energiát spórolhatunk. Vannak, akik annak is örülnek, hogy az öltözködéssel sem kell különösebben vesződni, mások szeretnek úgy dolgozni, hogy ha hirtelen teleportálnák őket az irodába, akkor sem lógnának ki a sorból.

Vannak trükkök?

Mi, a Feminfo kétszemélyes csapatának tagjai sem egyformán éljük meg az “otthonmunkát”. Zsófi szerint a céltudatosság a kulcs, és a gyors ráhangolódás. “Én a másoddiplomámat is gyerekek mellett szereztem, képes vagyok gyorsan koncentrált teljesítményt nyújtani. Ezenkívül ha tehetem, fejben előre dolgozom. Mindig addig sakkozom, míg mindenre jut idő. A legjobban azonban azt szeretem, amikor tényleg beleférek a »csendes idős« kereteimbe, azaz akkor haladok, amikor délelőtt még bölcsődében van a kicsi, vagy délután épp alszik, esetleg este már mind alszanak. Ha azonban sürgős, határidős teendőm van, bizony sokszor igazi őrültekházának érzem körülöttem a lakást, és nem bánnám, ha egy csendes irodában ülhetnék.”

Szerintem viszont a munkához nyugalom kell. Igyekszem a zűrösebb időszakban csak rövidebb feladatokat megoldani, csupa olyan dolgot csinálni, ami kisebb koncentrációt igényel, és a “nagy falatokat” a gyerekek alvásidejében megcsinálni. A másik trükk az, hogy mivel elég korán kelnek a kicsik, sokszor már akkor dolgozom, amikor a kollégáim még az igazak álmát alusszák, vagy a zuhany alatt állnak.

Mi a legfontosabb?

A távmunkához nagy belső motiváció kell, jó adag rugalmasság és extra löket humorérzék. Az otthonról végzett munka hihetetlen szabadságot adhat, de az ember önmaga főnöke kell legyen, értenie kell az idő hatékony menedzseléséhez és a gyors döntéshozatalhoz. Csak az vállalja, akinek ez megy!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top