Aktuális

Hogyan vegyünk tojást?

Húsvétkor egyötödével több tojást vásárolunk, mint a szürke hétköznapokon. A tojás fehérje-összetétele szinte tökéletes, a jó minőségű tojás az egyik legértékesebb táplálékunk. Érdemes hát megfontoltan választani a kínálatból.

A tojásosdobozok gyakran csalókák. Sok cég nevében szerepel például a “bio”, a “tanyasi” vagy a “farm” szó, és több dobozon zöld réten szaladgáló, boldog baromfik képe látható akkor is, ha a tojások olyan ketreces és mélyalmos tyúkoktól származnak, amelyek füvet még csak nem is láttak.

Szabad madarak

– Legyünk tudatosak, vásárláskor ellenőrizzük a kódot, a doboz feliratait! A kistermelői tojások mellett érdemes legalább a 2-es, mélyalmos kódot keresni, ha a 0-s biót vagy az 1-es szabad tartásút nem tudjuk megfizetni – tanácsolja Kissné Farkas Erika táplálkozástudományi szakember. – Nemcsak ízben, állagban van különbség, a kisebb stresszben élő állatok tojásának beltartalmi értéke a mi egészségünk szempontjából is sokkal előnyösebb. A ketrecben tartott tyúk egy körülbelül A4-es lapnyi területen, megcsonkított csőrrel, kapirgálás, természetes fény, friss levegő nélkül él. Kevesebb, de jobb minőségű tojás fogyasztásával sokat tehetünk az “embertelen” körülmények között tartott állatokért és a saját egészségünkért. Hazánkban a 350-nél több tojótyúkot tartó telepek 4,4 százaléka 0-s vagy 1-es kódú. Ebbe nem tartoznak bele azok a kistermelők, akik a helyi piacokon árulnak. Nekik nem kell megjelölniük a tojást, elég, ha az elárusítóhelyen feltüntetik az adataikat. A kistermelői tojások általában vidéken, a 0-s és 1-es számozású termékek inkább nagyobb élelmiszerboltokban, bevásárlóközpontokban kaphatók. A 3-as kódú tojás bárhol elérhető.

Ízek, országok, ízek

Az EU előírja a tyúkketrec minimális méretét és felszereltségét (például az ülőrudat vagy a tojófészket), a tapasztalatok szerint a magyar gazdák be is tartják a szabályokat, igaz, a termelők húsz százaléka kilépett a piacról a többletköltségek miatt. A polcokon található tojások ötöde külföldről, jórészt az Európai Unió tagállamaiból származik. Érdemes Magyarországról származó tojást venni – a doboz magyar felirata önmagában kevés, keressük a dobozon a HU feliratot –, mert az garantálja, hogy nem utaztatták ezer kilométert. 28 napnál régebbi tojást már ne fogyasszunk! Tároljuk a hegyes felével lefelé, fagyasztva akár kilenc hónapig is ehető marad. Hogy friss-e még a tojás, úgy ellenőrizhetjük a legkönnyebben, ha hideg vízzel teli edénybe tesszük. A legjobb, ha elmerül, az egy hétnél régebbi lebeg a vízben. Ha már feljön a felszínre, akkor nem szabad elfogyasztani. A héj színe a tyúk fajtájától függ, a minőség szempontjából nincs jelentősége. A tojás sárgájának színéből a baromfi táplálékára lehet következtetni, például a búzától sápadtabb, a kukoricától erősebb, mélyebb sárga. A szalmonellaveszély miatt fontos a héját megtisztítani. A durvább szennyeződéseket száraz törléssel (például puha kefével) célszerű eltávolítani. Mosni közvetlenül a felhasználás előtt szabad.

Kódfejtés

1# Állattartási technológia
(0: Biotojás. 1: Szabad tartás. 2: Mélyalmos, az állatok zárt épületben élnek. 3: Ketreces.)
2 # Származási ország
3 # Megye/főváros kódja
4 # Az állat-egészségügyi kerület sorszáma
5 # tojótyúk jelölése: T
6 # Az állattartó telep kétjegyű sorszáma
7# (/ jel után) Az istálló száma

Az S-es méret 53 gramm alatti terméket jelöl, XL-es kódot a 73 grammnál nehezebbek kapnak. A tojásokat frissesség alapján is osztályozzák, az üzletek polcain csak “A” osztályú tojás lehet.

Köszönjük a segítséget: NÉBIH, Állat-egészségügyi és Állatvédelmi Igazgatóság, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság.

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top