Aktuális

Támadnak a vérszívók! Hogyan védekezzünk?

A globális klímaváltozás hatására enyhébbek lettek a telek, rövidebb a tartós talaj menti fagyok időszaka, ezért a szakértők komoly kullancs- és szúnyoginvázióra figyelmeztetnek.

Róbert először csak nagyon fáradékonynak érezte magát. Aztán elkezdtek fájni az ízületei, hasogatott a dereka. Ha lehűlt az idő, reggelente úgy ébredt, mintha egy kemény edzés után még átmulatta volna az éjszakát. Harminchat évesen. A röntgen és a többi vizsgálat nem mutatott semmit, az orvos arra tippelt, hogy a tünetek lelki eredetűek, ezért pszichológushoz akarta küldeni a fiatalembert. Ám Róbert elment még egy kórházba, és ott megerősítették a gyanúját: Lyme-kóros. Abban az időben sokat túrázott…

Kié a felelősség?

Az utaztató, vendéglátó és munkáltató cégek felelősséggel tartoznak ügyfeleiknek, ha azokat náluk fertőz meg kullancs vagy szúnyog, ilyenkor kártérítést kell fizetniük. Ugyanez a fokozott felelősség érvényes a tanárokra is, amikor erdei iskolákba és nyári táborokba viszik a gyermekcsapatokat. Ha valaki bizonyítottan a vendéglátás/munkavégzés alatt fertőződik/betegszik meg, a cégnek kártérítést kell fizetni.

Legyünk résen!

A magyarországi kullancsok fele fertőző, és ezek kilencvenöt százaléka a Lyme-kórt terjeszti. Míg az agyhártyagyulladás ellen már kérhető védőoltás, ez a betegség csak körültekintő védelemmel kerülhető el: a hosszú ruházat, a nadrágba betűrt felső, a zokniba betűrt nadrág és a kalap egyszerű, ám hatékony megoldást jelent. A különféle kullancsriasztó spray-k, krémek szintén elveszik tőlünk a kullancsok kedvét.

– Kerüljük az erdőben a vadetetőket, vadcsapásokat, maradjunk a kitaposott ösvényeken, és óránként tartsunk kullancsvizitet! A lakóövezetből rekesszük ki az erdei és mezei állatokat, ne hagyjuk a telken elburjánzani a bozótost. Óvónők, figyelem! Ha sünt látnak, ne babusgassák a gyerekekkel! A sün a kullancsok kedvenc fészke, mivel nem tud megszabadulni a parazitáktól, viszont nem betegszik meg, sokáig életben tartja őket – tanácsolja dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

Kullancs ellen kanállal

Bármilyen elővigyázatosak is vagyunk, akkor is megcsíphet minket kullancs. Ilyenkor nem kell azonnal orvoshoz menni: a kórokozók csak négy-hat óra elteltével jutnak az áldozatba, ha sűrűn vizsgáljuk át magunkat, időben eltávolíthatjuk a vérszívókat magunk is.
– Nem szabad a kullancsot meggyötörni, ugyanis pont akkor köp fertőző váladékot az áldozatba. Ezért ne szorongassuk csipesszel, ne kenegessük alkohollal, mert akkor fuldoklik – magyarázz dr. Kapiller Zoltán. A vérszívó szakszerű eltávolítására kiváló a patikában kapható kullancseltávolító kanál. Ezt az eszközt mindig érdemes a hátizsákban vagy az autó egészségügyi dobozában tartani.

A kiszedett parazitát ne tapossuk el, ne dobjuk ki, mert a teteméből – a gyógyszertárakban kapható kullancsteszttel – azonnal megállapítható, hordozott-e Lyme-kórt okozó baktériumot, vagy sem. Ha a teszt pozitív, vagy a bőrpír kokárda alakú, orvoshoz kell fordulnunk. A laboratóriumi vizsgálatok alapján a szakemberek néhány héttel később meg tudják állapítani, tényleg Lyme kóros-e a páciens. Mivel a betegséget nem lehet azonnal diagnosztizálni, az antibiotikumkúrát sem célszerű rögtön a kullancscsípés után elkezdeni, mivel a tünetek mögött nem mindig Lyme-kór áll, a kúra viszont nagyon legyengíti a szervezetet, és megnehezíti a kór meghatározását. A betegség megállapítása után ugyanakkor erősen ajánlott a gyógyszeres kezelés. Az antibiotikumot érdemes magas nyomáson történő, úgynevezett hiperbár oxigénterápiával is kiegészíteni.

Támadnak a vérszívók! Hogyan védekezzünk?
Irtás – tavasz végén

A szúnyogmentesítést általában a tavasz végére időzítik, amikor a lárvák még nem keltek ki. A szúnyogirtás szabályozása az Országos Epidemiológiai Központ módszertani elvei szerint történik. Az irtást bárki kérheti az ÁNTSZ Országos Tisztifőorvosi Hivatalánál, ők felmérik a fertőzöttséget, és utána adják ki az engedélyt.

– Hazánkban is egyre többen veszik igénybe a kezelést, és Lyme-kóros pácienseink nagy része felépül a betegségből – meséli dr. Szolnoki Nikolett hiperbárorvos. – A megemelkedett oxigénszint ugyanis olyan környezetet teremt, amelyben a kórokozók sem élni, sem szaporodni nem tudnak, így a baktériumok elpusztulnak. Emellett a terápia azokon a rossz vérellátottságú területeken is elpusztítja a kórokozókat, ahol az antibiotikum hatása gyengébb. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően az ízületi fájdalmak enyhítésében is segít.

Szúnyogmentes övezet

Míg a kullancs egy áldozat után elpusztul, a szúnyogok naponta tíz-tizenkét emlőst csíphetnek meg büntetlenül. Ellenük a legegyszerűbb vegyszermentes védelem a szúnyogháló és a légycsapó, de a ház körüli víztárolók, hordók letakarásával, gyakori kiürítésével is jelentősen ritkíthatjuk őket otthonunkban. A citrusfélék, a szegfűszeg, valamint az ecet illata szintén távol tarthatja a szúnyogokat. A krémek közül a picaridintartalmúak a leghatékonyabbak.

– A szúnyogfajok többsége leginkább a felnőtt férfiakat csípi meg, szerencsére ritkábban vadásznak csecsemőkre és gyermekekre – mondja dr. Szolnoki Nikolett. – Viszont tény, hogy a szúnyogcsípés-allergia elsősorban a kicsiknél fordul elő, felnőttkorra spontán megszűnik. Ennek oka, hogy az évek során ismétlődő csípések egyfajta oltásnak foghatók fel, aminek köszönhetően az immunrendszer megtanulja, hogyan reagáljon rá. A gyerekeknél mindenképpen kerüljük a vegyszereket, a szúnyogriasztóval csak a ruhájukat fújjuk le! A csecsemőknél hasznos lehet a babakocsira és a mózeskosárra könnyen feltehető szúnyogháló. A csípésre, viszketésre számos házi praktika létezik. Az egyik legegyszerűbb az ecetes borogatás, amely – a fertőtlenítő hatásnak köszönhetően – azonnali enyhülést hoz. Gyors és rendkívül sikeres megoldás még, ha sóból nedves masszát gyúrunk, és azt felkenjük a dudorra. A gyógyszertárban rengeteg gélt, oldatot találunk, amelyek szintén megszüntetik a tüneteket. Ha a kínzó érzés több nap után sem múlik el, sőt egyre rosszabb lesz, forduljunk orvoshoz.

Támadnak a vérszívók! Hogyan védekezzünk?Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top