Aktuális

Női jelöltje is van a szíriai elnökválasztásnak

Az 51 éves Szauszán Háded szerint itt az ideje, hogy a nők is vezető szerephez jussanak Szíriában.

Női jelöltje is van a Szíriában június 3-ára kitűzött elnökválasztásnak, amelynek tervét a negyedik évébe lépett polgárháború miatt hevesen bírálja a nemzetközi közösség. A tengerparti Latakia városban élő Szauszán Háded az első nő, aki bejelentette indulási szándékát. Az 51 éves mérnök asszony szombaton nyújtotta be jelentkezését, s így háromra nőtt az indulni kívánók száma. Háded egy évvel ezelőttig a Szíriát 1963 óta irányító Baasz tagja volt, majd kilépett a pártból, döntését azonban nem indokolta meg. Újságíróknak jelöltségével kapcsolatban azt mondta, ideje, hogy a nők is vezető szerephez jussanak Szíriában.

A 2012-ben elfogadott új alkotmány most először teszi lehetővé több jelölt indulását, de a feltételek jelentősen korlátozzák azok lehetséges számát. A törvényhozás által ez év március 14-én jóváhagyott záradék szerint a jövőbeli elnöknek az elmúlt tíz évet folyamatosan Szíriában kellett töltenie, s a jelöltnek meg kell szereznie legalább 35 képviselő támogatását a 250-ből. Ez gyakorlatilag lehetetlenné teszi külső ellenzéki jelölt indulását, és igencsak megnehezíti a belső indulóét is.

Szíriában a 2011 márciusa óta tomboló erőszak és polgárháború már több mint 150 ezer ember halálát okozta, 2,5 millióan hagyták el az országot, és 6,5 millióan menekültek el otthonukból Szírián belül.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top