Aktuális

Árad a Hernád, mi jön még?

Több 10 ezer homokzsákot pakoltak már védekezésül az önkéntesek és vízügyi szakemberek a Hernád és Lajta mentén, ahol harmadfokú, vagyis a legnagyobb az árvízvédelmi készültség. Több utat lezártak, lassú apadásra lehet számítani. A katasztrófavédelmi főigazgató a köztévének azt mondta, mindenhol sikerült az árvíz ellen védekezni.

“Kicsit fárasztó, 12 órában azért elfárad az ember” – nyilatkozta a Hír24 híradójának Drofti Lajos, aki önkéntesként pakolja a homokzsákokat a Hernád folyó mentén. Az országban 320 kilométernyi folyószakaszon van árvízvédelmi készültség, Észak-Magyarországon a Hernád és a Lajta mentén. A legfrissebb riasztásokat, készültségi fokozatokat ezen a honlapon tudjátok megnézni, tényleg hasznos.

Megnézem
Összes kép (1)

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint hétfőre virradóra is erősítették a védvonalakat az érintett folyószakaszokon. Három helyszínen, Aszalónál, Gesztelynél és Belegrádnál 411 köbméternyi homokot használtak már fel, és több mint 21 650 homokzsákot építettek be a gátakon, csaknem 6 kilométer hosszan.

Közben újabb utakat zártak le az áradás miatt, ezek: a Kiskinizs és Hernádkércs közötti mellékút több mint egy kilométeres szakasza és a 26-os út Sajókaza, Muhi és Köröm, Hernádszentandrás és Fügöd, Hernádszentandrás és Pere, valamint Novajidrány és Vizsoly között.

A Lajta mentén Hegyeshalom és a határ közötti területen közel 1 km-es hosszon nyúlgátat építenek – írja a Kisalföld. Jelenleg 55 ember vesz részt a homokzsákok elhelyezésében, ellátásukról a Magyar Vöröskereszt Területi Szervezete gondoskodik.

Az árhullám Budapestnél várhatóan az első fok szintje alatt tetőzik, A Duna vízszintjének emelkedése miatt a Fővárosi Csatornázási Művek lezárta a mélyebben fekvő csapadékvíz-csatornákat, hogy a folyó vize ne öntse el a városban az utakat.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top