Aktuális

Megnyílt Szeged első közösségi kertje

Végre Szegednek is van közösségi kertje. Bloggerünk a megnyitón járt, és képes beszámolóval készült.

Újabb közösségi kert megnyitóján jártam. Ezúttal Szegeden. A Zugkert megnyitójára személyes meghívót kaptam. Szeged első közösségi kertjének avatásának időpontját pedig az interneten láttam. Kapóra jött, hogy épp a Szeged melletti Szőregre készültem a Rózsaünnepre. Úgy gondoltam, ha már a közelben járok, nem hagyhatom ki  ezt a megnyitót.

A két esemény, de főleg a kert kialakulásának története és szerintem a jövője nagyon más. Zuglóban hosszú, gondos előkészítő munka előzte meg a kert létrejöttét. Az önkormányzat biztosította a telket, a támogatását élvezték. A lelkes kertbarátokon túl szakemberek munkálkodtak a létrejöttében. Sok eszközt, növényt kaptak a szponzoroktól. A Zugkert biztos kezekben van, biztos vagyok benne, hogy a kert évek múlva is burjánozni fog és sok örömet okoz majd a kertészkedni vágyó zuglóiaknak. Már tervezik és belátható időn belül megnyílnak az újabb zuglói közösségi kertek.

Megnyílt Szeged első közösségi kertje

A Szeged Tarjánváros részén nyílt közösségi kertet ezzel szemben a Maszk Egyesület által az önkormányzattól bérelt területen hozták létre. A közösségi házként működő területre az egyesület bérleti szerződése 2015 januárban lejár, így a kert jövője is kicsit bizonytalan. Csodálatos tervek készültek, TÁMOP-támogatással és megfeszített munkával alig egy hónap alatt jött létre a kert a közösségi ház mögötti területen.

Megnyílt Szeged első közösségi kertje

 A közösségi ház épületét munkások felvonulási épületeként húzták fel, amikor 1965-től megkezdődött a Szegedhez csatolt Tarján városrészen az akkor korszerűnek számító lakótelep építése. Nagy szó volt, hogy minden lakáshoz volt fürdőszoba és gázfűtéssel látták el őket. Az építkezéseknél keletkezett törmelékek, tégla- és csempedarabok egy része sajnos a környéken landolt. A kert építésekor először is a több köbméternyi sittet kellett kiásni a földből, hogy aztán termőföldre cserélve tápdús talajt biztosíthassanak a növényeknek.

Tudj meg még többet a Balkonada blogon!

Megnyílt Szeged első közösségi kertje

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top