Aktuális

7 isteni nyári fogás

Végre tele van a kert friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, arassuk le a termést, és főzzünk belőle vasárnapi ebédet! Hernyák Tomi mutat 7 olyan fogást, amit ő szokott készíteni az etyeki birtok terményeiből.

Hideg málnakrémleves minitúrógombóccal

Hozzávalók 4 személyre:

• 60 dkg málna
• 4 dl főzőtejszín
• 3 ek méz
• 8-10 levél friss menta

A gombóchoz:
• 25 dkg túró
• 4 dkg búzadara
• 1 ek cukor
• csipet só
• 1 tojás

A gombóchoz a túrót a búzadarával, csipet sóval és a tojással alaposan összedolgozzuk, és 20 percre a hűtőbe tesszük. Közben a málnát a tejszínnel és a mézzel turmixgépben összeturmixoljuk, hűtőbe tesszük tálalásig. (Ha hígabbra szeretnénk, akkor jéggel vagy vízzel, esetleg gyümölcslével tovább hígíthatjuk.) A túrós masszából minigombócokat formálunk, és a cukorral együtt felforralt vízben addig főzzük, míg feljönnek a víz tetejére. A hideg levesbe szedjük, finomra vágott mentát szórunk rá, és tálaljuk.

Hét isteni nyári fogás

Mentás joghurtban pácolt sült gomolyasalátával

Hozzávalók 4 személyre:

• 40 dkg natúr gomolyasajt
• 3 dl natúr joghurt
• 8-10 levél friss menta
• 30 dkg salátakeverék (rukkola, bébispenót, endívia stb.)
• 4 szál újhagyma
• só, bors
• 4 ek olívaolaj
• 1 ek balzsamecet
• 1 kis bagett
• olívaolaj

A sajtot felszeleteljük, a mentalevelekkel és egy csipet sóval együtt a joghurtba tesszük, majd egy éjszakán keresztül a hűtőben pihentetjük. (Ezalatt a sajt enyhén mentás-joghurtos ízt kap.) Másnap kivesszük a joghurtból, letörölgetjük, és 2 evőkanál olívaolajon a felkarikázott bagettszeletekkel együtt megpirítjuk mindkét oldalát. Közben a salátakeveréket összeforgatjuk 2 evőkanál olívaolajjal, a balzsamecettel és a mentás-sós joghurttal. Megszórjuk a felkarikázott újhagymával, borsozzuk, majd tányérokba szedjük, és ráhelyezzük a sajtot. A pirított bagettel kínáljuk.

Hét isteni nyári fogás

 

Kacsamell vörösboros meggyszósszal és tört burgonyával

Hozzávalók 4 személyre:

• 4 db pecsenyekacsamell (kb. 1 kg)
• 80 dkg burgonya
• 20 dkg magozott meggy
• 1 dl száraz vörösbor
• 1 kk őrölt színes bors
• 5 dkg vaj
• 1 szál friss rozmaring
• só, szerecsendió
• 1 fej vöröshagyma

A kacsamellek bőrös oldalát beirdaljuk, ügyelve arra, hogy a húsos részbe ne vágjunk bele. Felhevített serpenyőben a bőrös felükön kezdjük sütni. A nagyságától függően közepes lángon 5-10 percig sütjük, amíg aranybarna lesz a bőr, ezután átfordítjuk, és még 1-2 percig sütjük a másik oldalát is. Ezután konyharuhával lefedjük, és a meleg serpenyőben még 5-10 percig pihentetjük tálalás előtt. A burgonyát megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd a vajjal jól összedolgozzuk. A hagymát finomra vágjuk, olajon megdinszteljük, majd összeforgatjuk a krumplival. Sózzuk, és egy csipet szerecsendióval ízesítjük. A kimagozott meggyet saját levével együtt pár percig főzzük, az elfőtt levét az 1 dl vörösborral pótoljuk. A durvára őrölt színes borssal főzés közben ízesítjük, csipet sót adunk hozzá. (Ügyeljünk arra, hogyha besűrűsödik, akkor sósabb, borsosabb is lesz.) Tálaláskor felszeleteljük a kacsamellet, a burgonyával és a meggyszósszal kínáljuk.

Hét isteni nyári fogás

Sajtos csirkehúsgolyók kápiás majonézzel

Hozzávalók 4 személyre:
• 50 dkg darált csirke
• 1 kk. őrölt csípős pirospaprika vagy csili
• só, bors
• 8 dkg kukoricadara
• 1 tojás
• 10 dkg alacsony zsírtartalmú sajt
• olaj a hús sütéséhez
• 2 db kápia paprika
• 15 dkg majonéz

A darált húst keverjük össze a fűszerpaprikával, kevés sóval és borssal. Adjuk hozzá a kukoricadarát és a tojást, majd reszeljük hozzá nagy lyukú reszelőn a sajtot. Dolgozzuk jól össze, hagyjuk 15 percet állni, majd formáljunk belőle kis gombócokat, és kevés olajon kb. 6-8 perc alatt süssük készre. A megmosott kápia paprikákat kevés olajon süssük minden oldalukon 2-3 percig. Szedjük ki egy tálra őket, és 2 percre takarjuk le fóliával, hogy felpuhuljon a párától a bőrük. (Ezután könnyen tudjuk majd meghámozni őket.) Szedjük ki a szárát és a magházát is, majd a majonézzel együtt turmixoljuk össze a paprikahúst. Kínáljuk a csirkegolyók mellé, adhatunk mellé főtt krumplit, rizst.

Hét isteni nyári fogás

Csirkecomb zöldségtócsnival és fokhagymás tejföllel

Hozzávalók 4 személyre:

• 4 egész bőrös csirkecomb
• 25 dkg cukkini
• 25 dkg sárgarépa
• 4-5 ek liszt
• 2 tojás
• 1 fej vöröshagyma
• só, bors
• olaj

A megmosott-leszárított, sózott, borsozott csirkecombokat tepsibe helyezzük, kevés olajjal meglocsoljuk, majd 180 °C-os sütőben kb. félóra alatt megsütjük (a comb méretétől függően). Közben a tócsnihoz a cukkinit és a sárgarépát megmossuk, a cukkini végeit levágjuk, a répát meghámozzuk, majd mindkettőt a tisztított vöröshagymával együtt a sajtreszelő nagyobbik lyukán lereszeljük. Hozzáadjuk a tojást és a lisztet. Sóval, borssal ízesítjük, majd 15 percig a hűtőben pihentetjük. A hűtőből kivett zöldségmasszából evőkanállal kis adagokat teszünk a forró olajba, és minden oldalukat 1-1 percig sütjük, míg ropogós lesz. Papírtörlőn lecsepegtetjük, és még forrón a csirkecombok mellé tálaljuk. Sóval, egy gerezd reszelt fokhagymával ízesített tejfölt is kínálhatunk mellé.

Hét isteni nyári fogás

Zöldborsós sertésragu dödöllével

Hozzávalók 4 személyre:

• 60 dkg sertésszűz
• 3 közepes fej hagyma
• 5 dkg vaj
• 20 dkg zöldborsó
• 2 szál friss vagy 1 ek szárított tárkony
• 3 dl főzőtejszín
• 60 dkg burgonya
• 15 dkg liszt
• 10 dkg zsír

Két fej hagymát apróra vágunk, és a vajon kissé lepirítjuk. Amikor üvegesedik, hozzáadjuk a zöldborsót, pár perc múlva pedig a 2×2 cm-esre felkockázott sertésszüzet. Sózzuk, borsozzuk, majd 2 perc múlva felöntjük a tejszínnel. Hozzáadjuk a tárkonyt, majd további 2 percig forraljuk. Lefedve pihentetjük tálalásig. A dödölléhez héjában megfőzzük a megmosott burgonyákat. Amikor megpuhult, meghámozzuk, majd összetörjük, és hozzákeverjük a lisztet. A maradék hagymát nagyon apróra vágjuk, és a zsír felén lepirítjuk. Kicsit kihűtjük, majd a burgonyához keverjük. Kanállal nagy galuskákat szaggatunk belőle, majd a zsír másik felén aranybarnára pirítjuk őket. A sertésragu mellé tálaljuk.
Tipp: A sertésszűz helyett használhatunk csirkemellfilét vagy filézett csirkecombot.

Hét isteni nyári fogás

Fehér csokoládés pohárkrém levendulával

Hozzávalók 4 személyre:

• 4 dl hideg habtejszín
• 8 szál levendula
• 4 ek sárgabaracklekvár
• 1 ek cukor
• 1 csomag vaníliás cukor
• 1 csomag teljes kiőrlésű zabkeksz (200 g)
• 10 dkg fehér csokoládé

A kekszet kézzel jól áttörjük, majd a poharak aljába szórjuk. Mindegyikre kanalazunk egy-egy evőkanál baracklekvárt. Kemény habbá verjük a tejszínt a kristálycukorral és a vaníliás cukorral. A levendula szirmait leszedjük, és fűszerőrlőben vagy mozsárban liszt finomságúra őröljük. Finoman belekeverjük a levendulát a tejszínhabba, majd a baracklekvár tetejére kanalazzuk. Végül nagy lyukú sajtreszelőn lereszeljük a hideg fehér csokoládét, és a pohárkrémek tetejére szórjuk. Hidegen tartjuk tálalásig!

Hét isteni nyári fogás
Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!

Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top