Aktuális

Ez a szuperholdak nyara: ma este érdemes felnézni az égre

Már péntek éjjel gyönyörködni lehetett az óriásira duzzadt holdban, de szombaton este napnyugta után lesz igazán érdemes feltekinteni az égboltra. Szuperhold jön.

A Hold várhatóan 30 százalékkal fényesebben fog ragyogni, miközben 14 százalékkal nagyobbnak is tűnik majd az Időkép híre szerint. A jelenség elsősorban annak köszönhető, hogy égi kísérőnk eléri pályájának a Földhöz legközelebb eső pontját. Ez önmagában nem lenne elég, hiszen ezt többször is megteszi az év során. A mostani hétvégén azonban telihold is lesz, és ez az egybeesés okozza a szuperholdat.

Az, hogy a Hold most alacsony pályán kering a Föld körül, még jobban fokozhatja a látványt.
Az előrejelzések alapján estétől az addig felhősebb keleti, északkeleti tájakon is fokozatosan csökken a felhőzet, így az ország jelentős részén jó esélyek mutatkoznak eme különleges csillagászati jelenség megfigyelésére, ha nem felejtünk el megállni egy pillanatra.

Ez a szuperholdal nyara: ma este érdemes felnézni az égre

Az idei nyár egyébként a szuperholdak nyara lesz, legközelebb augusztus 10-én, majd szeptember 9-én figyelhetjük meg ezt a csodás jelenséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top