Aktuális

A Föld eddigi legmelegebb éve lehet 2014

Meleg van ezen a nyáron, ahogy annak lennie kell, ezt érezzük. De mennyire van meleg pontosan?

Ha világszinten nézzük, jobban, mint gondolnánk. Idén már háromszor dőlt meg a globális melegrekord: április és május után júniusban is.

A mérések szerint a júniusi globális átlaghőmérséklet 16,22 Celsius-fok volt (ebben az óceánok felszíni hőmérséklete is benne van), ami 0,72 fokkal melegebb, mint a 20. századi átlag, és 0,03 fokkal több, mint az eddigi, 2010-es rekord. “Bár ez utóbbi nem tűnik soknak, a hőmérsékleti rekordok terén ez olyan, mintha egy lóversenyen a befutó több testhosszal megelőzné versenytársait” – kommentálta az eredményeket Derek Arndt, a  Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal klímafigyelésért felelős vezetője.

Az emelkedés elsősorban a meleg óceánok – főleg a Csendes- és Indiai-óceán – miatt van. A világ nagy vizei júniusban egyébként nemcsak a havi átlagos hőmérsékleti rekordot döntötték meg, de a valaha mért legmagasabb értékét mutatták.

Az egyetlen hely, ahol változatlan az időjárás, az az Antarktisz, de ennek kivételével minden kontinensen rekordhőmérsékleteket regisztráltak.

Különösen meleg idő volt Új-Zélandon, Dél-Amerika északi részén, Grönland délkeleti részén, Közép- és Kelet-Afrikában, valamint Dél- és Délkelet-Ázsiában. Ehhez képest nálunk még istenes a helyzet, mint írják, viszonylag alacsony volt a hőmérséklet Közép- és Északkelet-Európa egyes részein (egyébként Oroszországban és az Egyesült Államokban is).

A globális felmelegedést jól mutatja, hogy mind a 12 jelenleg érvényes havi melegrekord 1997 után állt be, miközben mind a 12 havi hidegrekordot 1917 előtt regisztrálták. Csak a júniusokat tekintve, a valaha mért tíz legmelegebb közül kilenc a 21. századra esik, és e kilenc között van az elmúlt öt év összes júniusa. De ha valaki nem hinne a rekordoknak, az átlaghőmérséklet is árulkodó: a mostani június megszakítás nélkül a 38. június, illetve általában a 352. hónap, amelynek hőmérséklete magasabb, mint a 20. századi átlag.

Ha ez így folytatódik, valószínűleg a legmelegebb éve lesz ez a világnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top