Aktuális

31 magyar híresség állt a természetes szülés ügye mellé

Példátlan összefogás alakult ki egy elbocsátott budapesti szülésznő és egy szülészorvos mellett. Böjte Csaba, Bagdy Emőke, Novák Péter, Kubik Anna és Hernádi Judit mellett további két tucat híresség áll ki nyílt levélben a Szent Imre Kórházból "kiszorított" természetesszülés-párti szakemberek mellett.

Az ország legjobb szakmai mutatójú kórházában a nyáron váratlanul nem hosszabbították meg Vass Gabriella munkaviszonyát, a “kórházi otthonszülésnek” elkötelezett, gyesről visszatérő Dékány Ágnest pedig nem engedték újra munkába állni. A két szakember a természetes szülés híve: sok más orvos- és bábatársukkal együtt az a tapasztalatuk, hogy a nők elsöprő többsége képes természetes úton megszülni gyermekét, ehhez csak kevés beavatkozásra, mindössze támogatásra és figyelő jelenlétre van szükség. Azok a nők pedig, akiknek jó szülésélményük volt, nagyobb eséllyel vállalnak további gyermekeket.

Fiatal családok ezrei emelték fel korábban hangjukat, hogy petícióban tiltakozzanak az elbocsátás ellen, és hogy lehetőség nyíljon egy olyan referenciaintézmény felállítására, amely a természetes szülés bázisa lehet.

A gyermekvállalás előtt álló családokhoz a mai napon harmincegy ismert ember is csatlakozott; ők szülőként, szakemberként vagy szimpatizánsként már találkoztak a Bálint Sándor és családja által meghonosított természetes szülés szemlélettel. Most ezt írják a valasz.hu-n közzétett nyílt levélben: “A szülés és a születés hatása messzire mutat. Tapasztalataink és a tudomány egyaránt igazolja, hogy a szülés és a születés körülményei befolyásolják az anyák és gyermekeik kötődését, a párkapcsolatok stabilitását, a családok méretét, a gyermekek beilleszkedési, tanulási képességeit – és persze mindezek társadalmi költségeit. Meggyőződésünk: az országnak szüksége van a természetes szülés újrafelfedezésére, kultúrájának helyreállítására. Nem lehet csak a magánkórházakat megfizetni képes állampolgárok kiváltsága, hogy természetes körülmények között szüljenek!”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top