Aktuális

Így védekezhetsz az utcán beszólók ellen

A másokra tett megjegyzések, még ha mulattatják is a kiötlőjüket, a beszólások áldozatai számára bizony rémesen zavaróak, vagy akár sokkolóak, sőt akár hosszú időre szóló lelki sérülést okozhatnak. De van megoldás!

Ha nő vagy, szinte biztos, hogy veled is megesett már, hogy a külsődre kéretlen megjegyzéseket tettek utcán vadidegenek. Utánad fütyültek, ajánlatot tettek a közeli építkezésen lapátot támasztó alakok, “bókolt” a villamoson egy utastárs, esetleg a szomszéd néni szólt be rosszallóan…

Sokan éreznek ellenállhatatlan vágyat, hogy mások megjelenését minősítsék, és nem ritkán a rájuk tett hatásról is beszámolnak. Mondjuk mert férfiasnak vagy szellemesnek gondolják, esetleg marha jópofának, vagy épp szeretnek megbotránkoztatni, és élvezik a hatást. Bár ne tennék! Ezeket az apró-cseprő bosszantó epizódokat van, akiknek könnyebb figyelmen kívül hagyni, másoknak pedig nagyon rosszulesik.

Így védekezhetsz az utcán beszólók ellen

Egy amerikai nőnek, Lindsey-nek ebből lett elege. Amikor megvitatta az őt ért zaklatásokat a barátaival, azok nem hitték, hogy napi szinten kapja ezeket a “pofonokat”. Így kezdte el a telefonjával felvenni az eseteket. Nevezték már őt kurvának, szóltak utána, hogy szexi, és még sok más hasonló, “hétköznapi” esetet örökített meg. A rövid videókból mára 1,5 millió nézős YouTube-csatorna nőtt ki.

Azokról, akik utána szólnak, Lindsey nemcsak felvételt készít, hanem (már csak azért is, hogy míg a nagyhangúak olvasgatnak, biztosan meg tudjon pattanni a helyszínről) mindegyiküknek ad egy névjegykártya méretű kis intelmet.

Ellen-beszólásai több nyelven letölthetők, és ilyesmi szövegeket tartalmaznak: “Tartsd meg magadnak!”, vagy “Ez nem bók, és nem tetszik”. “Legközelebb tartsd meg a véleményedet rólam és a testemről!”, és “Anyukád csalódott lenne, ha tudná, hogy egy utcai zaklatót nevelt. Legyél jobb ember, és ne tegyél megjegyzéseket másokra az utcán!”

Lindsay tervezi, hogy a már meglevő kártyakészletét kibővíti majd több társadalmi csoport vagy kör által tapasztalt beszólásokhoz illő reakciókkal.

Itthon milyen válaszkártyákra lenne a legnagyobb szükség szerintetek?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top