Aktuális

Magyar gimisek Norvégiában

A fiatalok előtt kinyílt a világ, pályázhatnak külföldi tanulmányútra, választhatnak kutatási területet, tanulhatnak más népektől. És ha a lehetőséget kapott tanuló ügyes, a fél világ megtudhatja, miként élnek, mit is csinálnak a magyar "gyerekek" külföldön.

Szigeti Zita és Albert Zalán gimnazisták a fővárosban, és idén nyáron egy hónapos tanulmányúton Norvégiában kutattak. A Barankovics Alapítvány által is támogatott út célja feltérképezni a norvég civil szektor azon részét, amely a szociális integrációval, diszkriminációval, rasszizmussal, gyűlöletbeszéddel foglalkozik. A céljuk az, hogy megismerjék a norvégok véleményét a kisebbségben élő lappokról, a bevándorlókról. A két fiatal napi rendszerességgel blogot ír a látottakról, hallottakról Tromsø, Oslo és Bergen környékéről.  Egymondatos szlogenjük: “Mi közelebb hozzuk egymáshoz a különböző, de egymás mellett élő kultúrákat.”

Magyar gimisek Norvégiában

A tavalyi tanévben a Norvég Civil Alap által meghirdetett “Legyél te is »On The Spot«” ösztöndíjra több mint hetvenen jelentkeztek különféle témákkal – oktatás, integrált és szexuális nevelés, előítéletek kezelése, gyűlöletbeszéd, gyűlöletcselekmények elleni fellépés, emberi jogok védelme, bizalom és együttműködés. A jelentkezők közül tizenöt párt hívtak be interjúra, és öt csapat utazhatott külföldre. A célországok Norvégia, Lichtenstein és Izland volt.

Hogy a norvégiai kutatás fiataljai, Zita és Zalán méltó utódai lesznek-e Cseke Eszternek és S. Takács Andrásnak, ma még nem tudható, de tény, az interjúkészítés, a filmezés, a vágás valahol ott van a vérükben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top