Aktuális

Vujity Tvrtko: “A hűséget nagyon tisztelem, nekem is fontos”

10 kérdés, 10 válasz.
Vujity Tvrtko

1. Ha újraélhetné élete egyetlen pillanatát, melyik lenne az?
Felkutattuk, és hazahoztuk Magyarországra a világ utolsó hadifoglyát. Szinte vele éltem az Országos Neurológiai és Pszichiátriai Intézetben. Akkor még nem tudtuk a nevét, azt sem, hogy hova valósi. Egyszer csak szavalni kezdte a Szózatot. Ledöbbentem, legszívesebben agyon öleltem-csókoltam volna. Azt a pillanatot ezerszer újraálmodom.

2. Mit csinál legszívesebben olyankor, amikor nem kell csinálnia semmit?
A legkisebb gyermekemmel, Bendegúzzal alszom délután. Egyszerűen, ha megérzem az illatát, azonnal aludhatnékom támad.

3. Mi az a tulajdonság, amit leginkább kedvel a másik nemben?
A hűséget nagyon tisztelem, nekem is fontos. Én vagyok a TV2 legelső szerződtetett riportere. Kisgyerekkoromtól ugyanannak a kosárlabdacsapatnak szurkolok, mindig ugyanahhoz a villányi borászhoz járok. Szalai Ádám tizenhét éve a barátom. A feleségemet szerelmünk első napján jegyeztem el, született három gyermekünk.

4. Mi volt élete legfájdalmasabb élménye?
Édesapám elvesztése.

5. Kinek a tehetségét irigyli legjobban?
Gyerekkori barátom, Filákovity Vjekoszláv magyarországi horvát, akárcsak én. Egy óvodába, iskolába jártunk, egy gimnáziumban érettségiztünk. Egyszerre vettek fel minket a Zágrábi Tudományegyetem bölcsészkarára, amit végül nem kezdtünk el a háború miatt. Ha fociztunk, ezt a fiút másnap megkereste két edző, hogy leigazolja. Kipróbáltuk a tambura nevű hangszert; én még az alapokat sem sajátítottam el, érte már versengtek a helyi zenekarok. Elképesztő tehetségnek született a srác.

6. Mi az a téma, ami a leginkább idegesíti, amiről nem szeret beszélni?
Amikor egy ember azt mondja, hogy igen, de még meg kell kérdeznie valakit, akinek még engedélyeztetnie kell odafönn… A bürokráciába, a teszetoszaságba bele szoktam halni. Általában gyorsan döntök, ha hibázom, tanulok belőle, de nem rágódom rajta hetekig. A délszláv háború tanított meg erre.

7. Hová költözne el legszívesebben, és miért?
Egyszer megkérdeztem Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságíró barátomat, melyik a világ legjobb helye. Azt mondta, Maui szigete Hawaiin: Amerika, mégis Csendes-óceán; mindig kellemes az idő; jó a közbiztonság; és gyönyörű. Ezt elmeséltem a feleségemnek, erre karácsonykor meglepett két repülőjeggyel. Imádtam a helyet, még óvodát és iskolát is néztünk ott. Azóta egy hawaii pizzát sem tudok nosztalgia nélkül megenni.

8. Melyik a kedvenc idézete?
Egy japán költő írta: “Az emberi élet röpke dráma, csak egyszer játsszák, és nincs több előadás.” E szerint élem az életemet.

Vujity Tvrtko

9. Ha más hivatást kellene választania, mi lenne az?
Apukám szénbányász volt, én is az akartam lenni. Aztán megfogadtam, hogy én leszek az első magyar kosárlabdázó, aki bejut az amerikai profi ligába, de Dávid Kornél megelőzött. Énekelnék. Pici gyerekkorom óta zenélek, egy horvát népi hangszeren játszom, főleg balkáni dalokat, több lakodalomban énekeltem már.

10. Ki játszaná önt az életéről szóló filmben?
Nem hiszem, hogy megérett a pillanat arra, hogy rólam film készüljön. Egyelőre hadd forgassak én másokról!

• Író, televíziós újságíró.
• 1972. szeptember 24-én született Pécsett. Balogh Szilárdként anyakönyvezték, 17 évesen vette fel édesanyja családnevét, a Tvrtko a Szilárd megfelelője.
• 1996-ban újságírást tanult a Miami Egyetemen.
• Számos kitüntetést kapott. A Joseph Pulitzer-emlékdíjat 1992-ben vehette át.
• 1997 óta a TV2 riportere.
• 2003 és 2007 között az Európai Unió antidiszkriminációs kampányának hivatalos magyarországi nagykövete volt.
• Felesége Zsolnay Gyöngyi kosárlabdázó, fiaik: Benjamin (12), Barnabás (11), Bendegúz (3).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top