Aktuális

Tanév-start: több mint egymillió diák indult ma az iskolába

Emlékeztek még? Egyrészt arra, hogy milyen baromi hosszú volt a nyár (vagy legalábbis annak tűnt) egykor, mikor gyerekek voltunk. És milyen rövid volt most (vagy legalábbis úgy tűnik), hogy már dolgozunk. Igen, még csak most volt június, amikor örömködtünk, hogy kezdődik a nyár, és igen, ma már oviba, suliba vittük a kicsiket (már aki).

Viszont arra is emlékszem, hogy bár szomorkodtunk gyerekként, hogy vége a vakációnak, ilyenkor már legalább ilyen izgalmas volt az, hogy megint találkozni fogunk az osztálytársakkal, kiderül, kik jönnek “újak”, milyen tantárgyak lesznek, milyenek az új tanárok, ilyesmik.

Úgyhogy nagy kaland, amit mintegy 1 millió 267 ezren élnek át ma, ennyi diák kezdi ugyanis ma a 2014/2015-ös tanévet két és fél hónapos vakáció után. Reméljük, mindenkinek jól telt, és ha nem is tudott mindenki nyaralni menni, attól még a nyár nyár volt (még ha elég esős is).

Aki szereti a számokat, annak a köznevelési államtitkárság közzétette azt is, hogy általános iskolában 98 600, szakiskolában 35 000, speciális szakiskolában 2300, gimnáziumban és szakközépiskolában egyaránt 41 500 tanuló ül be az iskolapadba a kezdő évfolyamon. Az általános iskolában 760 000, szakiskolában 106 000, speciális szakiskolában 8200, gimnáziumban 188 000, szakközépiskolában 205 000 tanuló kezdi meg az összes évfolyamon a tanulmányait a 2014/2015. tanévben.

A tanév 181 napból áll, a nappali tagozatos középiskolákban és szakiskolákban 180 tanítási nappal kell számolni. A tanév rendje szerint az általános iskolákban október 10-ig fel kell mérni azon elsősök számát, akiknél az alapkészségeket fokozottan kell fejleszteni.

Az őszi szünet október 27-től 31-ig, a téli szünet december 22-től 31-ig tart majd. A tavaszi szünet 2015. április 2-án kezdődik, a vége április 7. A mostani tanévben is lesz fizikai állapot- és edzettségmérés, ezt 2015. január 5. és május 27. között kell megtartani.

A két tanítási nyelvű általános iskolákban a hatodikos és a nyolcadikos diákok idegen nyelvi felmérője június 3-án lesz, az iskolák hatodik és nyolcadik évfolyamán az angolt vagy németet első idegen nyelvként tanulók körében június 11-én tartanak felmérést.

És hogy mi minden változik idén? Itt elolvashatjátok!

Hajrá mindenkinek, drukkolunk, menni fog! 🙂 (És reméljük, ti, szülők is bírjátok majd cérnával).

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top