Aktuális

Havi egy pofon jár az asszonynak: a világ legabszurdabb szexista törvényei

Örvendjetek lányok, asszonyok, hogy a Kárpát-medencébe dobott le benneteket a gólya, mert ha csak egy kicsit arrébb születünk, még ahhoz is engedélyt kellene kérnünk, hogy elmenjünk pisilni. Majdnem.

Néha nem ártana frissíteni a törvénykönyveket, mert úgy látszik, nem egy olyan szabály maradt az idők során a kódexekben, amitől a hajunk szála is égnek áll. Már ha a férfiak engedik, ugyanis a világ országaiban még mindig élnek olyan törvények, amelyek előírják a nőknek, hogy csak férjük engedélyével végezhessék akár a mindennapi élet apró-cseprő dolgait is. Hiába borulunk ki Ákoson és Szikora Róberten, lássuk be: máshol még rosszabbul jártunk volna.

Sofőrök illegalitásban

Szaúd-Arábiában férfinak kellene öltöznünk, ha kedvünk támadna kormány mögé ülni, ott ugyanis még mindig nem szerezhetnek a nők jogosítványt. Ugyan nem törvénytelen vezetni, de ha a rendőr elkapja őket, alá kell írniuk egy papírt, hogy többé nem ülnek volán mögé. Visszaeső vezetők esetén a férfirokonnak is szavatolnia kell, hogy az asszonyt nem engedi autóba, legfeljebb az anyósülésre. A nők nem szavazhatnak, iskolába járáshoz, munkavállaláshoz, utazáshoz és házasságkötéshez engedélyt kell kérniük. Ja, és szólás-, vallás- és sajtószabadság sincs az országban, ha valaki erre vágyna.

Szaúdi nő szabálysértés közben
Szaúdi nő szabálysértés közben

Egy életre összekötve

A Fülöp-szigeteken, ha már kimondtad a boldogító igent, akkor úgy is maradtok, a válás ugyanis tilos. A katolikus vezetők ezt azzal indokolják, hogy a lakosság 80 százaléka katolikus, és ragaszkodnak a hagyományokhoz, bár Ferenc pápa is felszólalt ez ügyben, és nagyobb engedékenységet kért. A családon belüli erőszak a nők egyhetedét érinti (legalábbis ennyiről tudnak), így sokan egy erőszakos férfi rabjává válnak egy életre. Kérvényezhetnek különélést, de a folyamat hosszadalmas és drága, sokan nem engedhetik meg maguknak.

A Vatikánban nem válunk!

Vatikán államban szintén nem megengedett nők számára a válás. Egy tavalyi adat szerint 32 nő él a miniállamban, köztük egy középiskolai és egy egyetemi tanár, egy óvónő, egy tiszt és egy apáca.

Húzz zsákot a fejedre!

Törökországban csak a férjed engedélyével vállalhatsz munkát. Ennek köszönhetően a nőknek csupán 29 százaléka dolgozik. Hogy elvegyék a válástól a nők kedvét, válás után elveszítik az addig közös vagyonukat. Van, aki a nevetést sem nézi jó szemmel: a török miniszterelnök-helyettes múlt nyáron a köztéri nevetést akarta betiltani. Biztosan túl sok Szulejmánt nézett, mert azt is szerette volna, ha a nők szemüket lesütve, irulva-pirulva fordulnának el a fürkésző tekintetektől, hogy védjék tisztességüket. Hát, inkább a miniszterelnök-helyettestől kell őket megvédeni.

Smink & drive

India bizonyos államaiban a szorult anyagi helyzetbe került férjek feleségüket is felajánlhatják biztosítékként, míg tartozásaikat nem rendezik. Az ország különböző részein a közlekedési szabályok nem vonatkoznak a nőkre, így nem kötelező bukósisakot viselniük motorozáshoz – noha évente ezrek halnak vagy sérülnek meg motorbalesetben. A nők jogainak védői szerint azért, mert a nők élete kevésbé értékes. A szabály pártolói viszont a nők sminkjét és frizuráját szeretnék így védeni. Nyilván csak a legjobbat akarják nekünk: inkább meghalunk, csak a szemfestékünk nem folyjon el.

Indiai család a motoron Rádzsasztán városban (Fotó: Tim Graham/Getty Images)
Indiai család a motoron Rádzsasztán városban (Fotó: Tim Graham/Getty Images)

1 nő = 1/2 ember

Jemennek évről évre sikerül elnyerni a “legrosszabb hely nők számára” lesújtó címet azzal, hogy a nőket egyszerűen képtelenek emberszámba venni. A nőknek szinte alig vannak jogaik, de azokat sem tartják tiszteletben. Arról, hogy hol, kivel, hogyan élnek, csak a férfiak döntenek, akárcsak az utazásról, a vagyonukról, örökségükről, gyermekfelügyeleti jogukról. Sokuknak még személyi igazolványa sincs. Nem hagyhatják el a házat férjük engedélye nélkül, kivéve vészhelyzetben, például ha szüleiket baj éri. Mivel a nő nem számít “teljes embernek”, bíróság előtt csak akkor fogadják el a vallomását, ha egy férfi megerősíti, vagy olyan helyre, helyzetre vonatkozik, ahová férfi nem juthat. Nő nem lehet tanú házasságtörés, lopás, szodómia vagy becsületsértés ügyében.

Abortusz idiótáknak

Ecuadorban illegális dolog abortuszt végrehajtani, kivéve, ha a nő “idióta” vagy “demens”. A politikusok ugyan azon ötletelnek, hogy a címkéket a kulturáltabb “mentális zavarral küzdőre” változtassák, de a törvényen ez mit sem változtat.

Egy szoknya, no nadrág

Szváziföldön tilos a nőknek nadrágot hordaniuk. Amúgy 2013-ig Franciaországban is hivatalosan tilos volt a nadrágviselet egy 1800-ban hozott törvény alapján. Eszerint a rendőrtől kellett volna engedélyt kérni, ha egy nő “úgy akart öltözni, mint egy férfi.”

Harcosok klubja

Afganisztánban egy tavaly elfogadott törvény gyakorlatilag lehetetlenné teszi a családon belüli erőszak elkövetőinek vád alá helyezését. Az érintetteket elhallgattatják, mert a gyanúsított családtagjainak tilos az erőszakoskodó ellen tanúskodni.

Afgán nők tüntetnek az erőszak ellen (Fotó: SHAH MARAI/AFP)
Afgán nők tüntetnek az erőszak ellen (Fotó: Shah Marai/AFP)

Amerika, a korlátlan törvénytelenségek hazája

Az Egyesült Államok különböző államaiban számos olyan törvény maradt érvényben, amiről nyugodtan lehetne pár Monty Python jelenetet forgatni. Nem tudni, vajon mennyire szigorúan tartják be őket – valószínűleg semennyire –, viszont jót lehet szórakozni és szörnyülködni rajtuk.

Little Rockban a férj megverheti a feleségét, de havonta csak egyszer, egy 5 centinél nem szélesebb bottal.

  • Michigan államban a nőknek férjük beleegyezését kell kérniük, mert a törvény szerint ő rendelkezhet a hajuk felett. Ugyanitt tilos a szoknyát 15 centinél magasabbra emelni, ha egy pocsolyán akar a nő átmenni – nyilván ez még az abroncsos szoknyákra vonatkozott.
  • A vermonti nőknek ahhoz kell írásos engedély a férjüktől, hogy műfogsoruk legyen.
  • Clevelandben tilos a nőknek lakkcipőt hordaniuk, mert tükröződhetnek benne az intim testrészek, különösen ha szoknyát viselnek.
  • Memphisben nem vezethetnek nők, csak akkor, ha egy férfi fut vagy sétál a kocsi előtt vörös zászlót lengetve, hogy figyelmeztesse a gyalogosokat és sofőröket.
  • Oxfordban a nőknek tilos egy férfi képe előtt állva levenni a ruhájukat.
  • Owensboróban egy nő csak úgy vehet kalapot, ha azt a férje előtte felpróbálta.
  • Carrizóban a nőknek tilos borotválatlanul megjelenni. Rejtély, hogy ezt hogyan és kik ellenőrzik, de inkább nem akarjuk tudni, hányan jelentik fel emiatt barátnőjüket, feleségüket.
  • Pennsylvania államban a háziasszonyoknak tilos a koszt a szőnyeg alá seperniük.
  • Dennisonban és Bristolban 12 hónapra dutyiba zárhatják azt a nőt, aki nyilvános helyen igazítja meg a harisnyáját.
  • Dyersburgben egy nő nem hívhat férfit randira.
  • Maryland államban a feleség nem nézheti át férje zsebeit, amikor az alszik.
  • Tremontonban tilos mentőautóban szexelni. Ha elkapják a párt, a nő ellen szexuális kihágás miatt vádat emelnek, és nevét megjelentetik a helyi újságban. A férfit persze nem vádolják meg, és neve is titokban marad.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top