Aktuális

Kevesebb nyugdíjra számíthatunk?

Fiatalon még nagyon távolinak tűnnek a nyugdíjas évek, de nem lehet félresöpörni a kérdést, anyagiakban is készülni kell az időskorra.

Fennáll a veszélye, hogy pár évtized múlva szinte alig lehet majd nyugdíjhoz jutni. Míg ma egy nyugdíjba vonuló munkavállaló a fizetése 80 százalékát kapja meg nyugdíjként, addig ez 30-40 év múlva 20-30 százalékra csökkenhet. A lakosság egy része már kezdi felismerni a problémát, és egyre többen döntenek úgy, hogy a jövedelmük egy nagyobb százalékát utalják nyugdíjpénztári számlájukra. Az öngondoskodás azért is fontos, mert jelentős ütemben öregszik a társadalom, így a jövőben egyre kevesebb eltartó jut majd egyre több nyugdíjasra.

A szakértők a pénzügyi kultúra fejlesztését szorgalmazzák, és szerintük a munkáltatóknak is nagy szerepet kellene vállalniuk abban, hogy ösztönözzék munkavállalóikat a nyugdíjcélú megtakarításokra.

Összetett problémáról van tehát szó, amellyel kapcsolatban abszurd ötletek is napvilágot láttak már. A Népesedési Kerekasztal vetette fel nemrégiben, hogy a nyugdíjszámításnál figyelembe kellene venni a felnevelt gyermekek számát, az iskolázottságukat és a nevelésükre fordított erőfeszítéseket is. Boncolgattuk azt is, a gyerek dolga-e, hogy gondoskodjon idős szüleiről.

Forrás: Portfolio.hu

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top