Aktuális

Te meg tudod védeni magad?

Ne menj este egyedül az utcára, ne parkolj oldalajtós furgon mellé, ne igyál olyan italt, amit nem a szemed láttára nyitottak ki, és soha, egyetlen pillanatra se vedd le a szemed a poharadról, úgy szórakozz. Tényleg burokban kellene élnünk, hogy biztonságban érezhessük magunkat?

Egy csomó íratlan szabály kering arról, hogy is kell(ene) viselkedniük a nőknek, hogy biztonságban legyenek. Ha nem követjük a tanácsot, a mi hibánk, ha baj ér. Az áldozathibáztatás örökzöld téma, sokaknak nehezére esik megérteni, hogy nem az áldozat hibázott, nem ő adott okot a szexuális zaklatásra, párkapcsolati erőszakra vagy más bűncselekményre, ahogy a zsebtolvajlásra vagy az autólopásra sem. Azt is fontos tudni, hogy a legtöbb bántalmazott vagy megerőszakolt nőt egyáltalán nem idegenek támadják meg az utcán, hanem az a jellemző, hogy a saját otthonukban történik mindez. Nekik ezek a tippek nem valószínű, hogy segítenek. 

De hiába ismerjük a statisztikát, ahogy a legtöbb nő, bizony mi sem szeretünk késő este kihalt helyeken egyedül mászkálni. Mert nem érezzük magunkat biztonságban. Akkor sem, ha térfigyelő kamerák vannak, akkor sem, ha még jól kivilágított területről van szó. Összehúzzuk magunkat, és megszaporázzuk a lépteinket, és készülünk, hogy esetleg futni kell. Tehetünk ennél többet? 

Még jó hogy. Mi a helyzet az önvédelemmel? Van értelme önvédelmet tanulni? Szerintünk van.

Te meg tudod védeni magad?

A lányoknak gyerekkoruktól az agresszió elutasítását tanítjuk. A fiúk verekszenek, az természetes, a lányok bunyója rosszallást vált ki. Nem feltétlenül kellene, hogy így legyen. Bár nyilván nem az a cél, hogy még azt is megkapják az utcai támadások áldozatai, hogy “hát tetszett volna elsajátítani valami technikát, ha már az utcára merészkedett…”

De miket is tanítanak az ilyen helyeken? Egy régi cikkben találtunk egy remek összeállítást ebből szemezgettünk. 

  • Ha lehet, mindig fussunk el! Csak akkor védekezzünk, ha már nincs más esély. Erre is csak addig van szükség, amíg nyerünk pár másodpercet a menekülésre. Ha az értékeidet akarják, add oda, és fuss el.
  • Próbáljunk meg nem pánikba esni! Minél később reagálunk, és minél ijedtebbek vagyunk, annál kevesebb az esélyünk.
  • Ne féljünk fájdalmat okozni! Ha nem sikerül elkerülni a támadást, akkor a támadó gyenge pontjait kell célba venni. Az intim zónán és a szemen kívül gyenge pont a térd, sípcsont, arc is. A magassarkú cipő vagy a hosszú köröm remek fegyver. A hajtépésre, arcsérülésre mindenki ösztönösen úgy reagál, hogy a fejéhez kap, és addig elengedi az áldozatot. 
  • Ha a támadó keresi is az áldozatait, olyan helyre megy, és úgy mozog, hogy előnyben legyen. Ilyenkor többnyire hátulról támad, elkapja az áldozat haját vagy nyakát. Mindenáron meg kell próbálni szembefordulni vele, ágyékon rúgni, vagy jó erősen megrúgni a sípcsontját.
  • Ha földre kerülünk, azonnal fel kell állni, ha a legapróbb lehetőség is van rá.
  • Minden elkövető más. Más a helyzet, ha valamilyen eszközt használt – borotvát, kést, pisztolyt. Aki ellenáll a támadásnak, és fájdalmat okoz ellenfelének, számba kell vennie, hogy – ha nem ijed meg, és lehetősége van rá – ezután sokkal agresszívebben támadhat. Jól gondold meg, mikor ütsz vissza! Nem olyan egyszerű leteríteni valakit, és ha nem sikerül ártalmatlanná tenni a támadót, és ezzel időt nyerni, nagy bajba kerülhetsz.
Te meg tudod védeni magad?
  • A fegyvertartást nem ajánlják. A gázspraynek akkor van értelme, ha tudja használni az áldozat, mert ha kicsavarják a kezéből, a támadó fegyverévé válik. A pisztolyt, gázsprayt vagy hegyes végű kulcsot elő kell venni, és erre általában nincs idő. (Ráadásul a kulcs eltörheti saját kezedet, ahogy ütsz vele.) Először nyerni kellene néhány másodpercet, amíg távolabb kerülünk a támadótól, hogy utána hasznát vehessük az eszközöknek. De ha eltávolodtunk, inkább futni érdemes.

Eddig a harcművész edzők tanácsai. Mi úgy olvassuk a fentieket, hogy az erőteljes verbális és fizikai ellenállás és a menekülés kombinációja a leghatékonyabb önvédelmi technika.

Nőknek, akik szeretnék megvédeni magukat, többnyire a krav magát ajánlják, amiben nem a testi erőn van a hangsúly. Itt egy-egy mozdulatot – ütést, rúgást – addig gyakorolnak, míg automatikussá válik, és vészhelyzetben a beidegződött mozdulatok használatával “élesben” időt nyerhetnek a menekülésre.

Mindennek ellenére mi úgy gondoljuk, értelme így is van a hasonló kurzusoknak. Kutatások azt is mutatják, hogy az ellenállás esélye csökkenti az erőszak kockázatát, de ami még fontosabb, az önvédelmi képzéssel növelhető a magabiztosság, a kontrollérzés, a képességeinkbe vetett hit és az önbecsülés is, valamint csökkenthető a szorongás és a félelem. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top