Aktuális

Tízpercenként ölnek embert Brazíliában

Minden tizedik percben megölnek egy embert Brazíliában egy helyi civil szervezet közzétett jelentése szerint.

A Brazíliai Közbiztonsági Fórum nevű nem kormányzati szervezet tanulmánya szerint tavaly 50 806 embert öltek meg a dél-amerikai országban. Ez azt jelenti, hogy óránként átlagosan 5,8 gyilkosság történik a 202 milliós lakosságú országban.

Bár a 100 ezer lakosra jutó gyilkosságok száma tavaly 25,2 volt Brazíliában, a 2012-es 25,9-el szemben, az összes emberölés száma valamelyest nőtt a tavalyelőttihez képest.
“Ez az első alkalom, hogy az emberölések száma stabilizálódik az országban, és ennek örülnünk kellene”  – mondta Samira Bueno, a szervezet igazgatója. Ennek ellenére tény, hogy továbbra is Brazíliában követik el a világon regisztrált gyilkosságok 11 százalékát. Szakértők szerint az emberölések számát 2030-ra lehetséges lenne kétharmadával csökkenteni.

A Sao Pauló-i székhelyű szervezet arról is beszámolt, hogy a brazil rendőrség 2009 eleje és 2013 vége között 11 197 emberrel végzett. Ez azt jelenti, hogy ezen ötéves időszak alatt naponta hat embert öltek meg a rendfenntartók Brazíliában. Viszonyításképpen a több mint 300 milliós Egyesült Államokban az utóbbi harminc évben végeztek a rendőrök nagyjából ennyi emberrel.

A tanulmány szerzői szerint az erőszakcselekmények éves szinten 5,4 százalékkal vetik vissza a bruttó hazai terméket, 2013-ban például 258 milliárd reál (azaz 24,86 ezer milliárd forint) kárt okoztak a brazil gazdaságnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top