Aktuális

Mennyit ér a női munkaerő?

Egy felmérés szerint 15 százalékkal kevesebbet, mint a férfi. Azért azonban, hogy egy bértárgyaláson jobb sanszaink legyenek, mi is tehetünk.

Az Egyesült Államok munkaügyi hivatala az 1979 és 2012 közötti statisztikákat elemezve azt találta, hogy a nők mindössze a 85 százalékát kapják annak a pénznek, amit az ugyanabban a beosztásban dolgozó férfi kollégáik. Ez 2012-ben éppúgy igaz volt, mint 33 évvel korábban. A nemek között tátongó bérszakadék korántsem csak az Egyesült Államokra jellemző probléma.

A differencia oka leginkább, hogy a nők és férfiak gyakran más élethelyzetben keresnek munkát – mondja a ManpowerGroup karriertanácsadója, Fülöp Zsuzsa. Egy nő esetében a munkakeresésnél az is hátrány lehet, ha még nincs gyereke, és az is, ha már van. A férfiaknál előny a határozottság, a nőknél inkább hátrány.

Ugyanakkor a kereseti különbségek csökkentéséért a nők is tehetnek. Fülöp Zsuzsa szerint egy bértárgyalás akkor lehet sikeres, ha a következő hét fontos szempontra odafigyelnek a nők:

  1. Soha ne add könnyen magad, ne fogadd el azonnal az ajánlatot.
  2. Légy tisztában az értékeiddel, amikor a bérről beszélsz. A nők legalább 21 százalékkal alulértékelik magukat.
  3. Légy pozitív, bízz benne, hogy sikerrel jársz.
  4. Együttműködés kell, mert az win-win helyzetet eredményez. Ne akard egy számodra rossz kompromisszum elfogadásával segíteni az interjúztató helyzetét.
  5. Nőként tárgyalj, ne rámenős férfiként.
  6. Gondold végig, hogy milyen tárgyalási alternatívák lehetnek, és készülj fel rájuk. Nőként nőkkel például másként kell tárgyalni, mint a férfiakkal, és másként egy idősebbel és egy fiatalabbal.
  7. Ne az “elég jó bér” legyen a célod, számold ki pontosan, mennyit és miért akarsz keresni.

Akik már mindkét oldalt megtapasztalták

Arra, hogy másképpen bánnak a munkahelyen a két nem képviselőivel, nemrégiben egy különös kutatás is rávilágított. A nemek közötti sztereotípiák alakulásáról férfiból nővé és nőből férfivá operáltakat kérdeztek. A megkérdezettek általános tapasztalata volt, hogy férfiként komolyabban vették őket, mint nőként, ami nagy szerepet játszott a boldogulásukban. Az egyik alany, aki kislányként látta meg a napvilágot, de férfiként lett sikeres reklámszakember, úgy fogalmazott: az ő sikerében közrejátszhatott az a rengeteg tesztoszteron, amit a műtét után kapott. Megváltoztatta a viselkedését, határozottabb, magabiztosabb, szókimondóbb lett. Arról nem is szólva, hogy a bőrében is jobban érezte magát.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top