Aktuális

Feljelentett egy női egyetemet egy férfi, mert nem vették fel

Nemi diszkriminációra hivatkozott. Mi másra?!

A japán fiatalember Fukuoka női egyetemén táplálkozástant akart volna tanulni. Arra hivatkozva tett panaszt a bíróságon, hogy az egyetem által alkalmazott nemi kizárólagosság elve sérti az alkotmány 14. cikkét, amely egyebek között kimondja a nemek politikai, gazdasági, társadalmi egyenlőségét.

Japánban megszokottak a női egyetemek, ám a fukuokai egyetemet bepanaszoló fiatal állítása szerint lakókörzetében nincs más olyan állami intézmény, ahol táplálkozástant tanulhatna, költségtérítéses képzést pedig nem tudna finanszírozni. Ha megnyeri a pert, akkor viszont már gondolhat költségtérítéses képzésre is, ugyanis 500 ezer jenes (körülbelül egymillió forintos) kártérítést követel.

A fiú ügyvédje a Kyodo japán hírügynökséggel közölte, hogy a modern japán társadalomban okafogyottá váltak a kizárólag nő hallgatókkal működő egyetemek, hiszen azokat olyan korban hozták létre, amikor a gyengébb nem tagjai számára még kevesebb lehetőség adódott a tanulásra, és szükség volt oktatásuk kivételezett segítésére.

Japánban 40 százalék körül van a nők aránya az egyetemet végzettek között, miközben a fejlett országokban átlagosan 60 százalék ez az arány.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top