Aktuális

Görbe Nóra: “Egyedi a genetikám”

Tíz kérdés rovatunkban ezen a héten Görbe Nórát kérdeztük.

1. Mit csinál legszívesebben olyankor, amikor nem kell csinálnia semmit?
Akkor tényleg nem csinálok semmit. A legnagyobb tett az, hogy az ember önmagában létezni tud. Aki erre képtelen, az pótcselekvésként mindig bekapcsol valamit, a rádiót, a tévét, a zenét, folyamatosan telefonál vagy a komputer előtt ül. Nekem elég zene az, hogy a madarak énekelnek, a kutya ugat, zúg a szél, susognak a lombok, és távolról hallom a sztrádát.

2. Melyik a kedvenc idézete?
“Baltazár inkább meghal, de nem alkuszik!” Ez az egyik Linda-epizódban hangzott el. Bodrogit lefejezték egy filmben, ő meg nézi magát a tévében, és meghatódik a saját játékától. Ismerek ilyen színészeket.

3. Mi volt élete legfájdalmasabb élménye?
A gyerekeim leválása. Kétszer éltem át. Mintha az eleven testrészeimet vesztettem volna el. Ez nyilván természetes folyamat, én is leváltam édesanyámról, méghozzá elég határozottan, tizennyolc éves koromban, és akkor még nem tudtam, hogy ez ugyanúgy fájhatott neki, mint most nekem. Ezek a sebek nagyon lassan gyógyulnak be. Ma már felnőttek, önállóak. Néha hónapok telnek el, hogy nem látom őket.

4. Sokan sokfélét írtak, mondtak már önről. Ki volt az, aki a legjobban elkapta az ön lényegét, és mit mondott pontosan?
Schäffer Erzsébet kétszer írt rólam. Először azelőtt találkoztunk, hogy a lányom Franciaországba utazott egy évre, éppen össze voltunk csomagolva, másodszor pedig amikor férjhez mentem, és kiköltöztem Budapestről az agglomerációba. Két fontos változás, és ezt ő érzékenyen fogta meg. De a legtöbb újságíró nem velem készít interjút, hanem azzal a karakterrel, akit a képernyőn lát. Skizofrén helyzet. Olyan szinten azonosítanak egy figurával, hogy annak a megformálását nem tartják színészi teljesítménynek. A Linda rengeteg lehetőséget adott, de nagyon sok szereptől megfosztott.

Görbe Nóra: egyedi a genetikám

5. Hisz a halál utáni életben?
Nem. Orvosfeleség vagyok.

6. Mi az a tulajdonság, amit leginkább kedvel a másik nemben?
Szeretem, ha valaki határozott, de nem akar engem irányítani. Úgysem tud. Nálam nem működik a bekebelezéses módszer, amikor a férfi meg akarja vásárolni a nőt, vagy elkezd rendelkezni a nő idejével.

Névjegy

● Színésznő.
● Debrecenben született 1956. szeptember 3-án.
● Édesapja Görbe János Kossuth-díjas színész, édesanyja Megyeri Éva pedagógus.
● 1975–1979 között a Színház- és Filmművészeti Főiskola dráma szakán tanult.
● 1981 óta taekwondózik.
● Színházi szerepei közül a legnagyobb sikert Molnár Ferenc Liliomjában aratta.
● Az 1983–1989 között futó Linda című tévésorozat főszereplője volt.
● Énekelt az R-GO együttesben, az Első Emeletben és a Bojtorjánban is.
● Korábbi párjától, Gát György rendezőtől két gyermeke született, Anna (1983) és Márton (1989).
● Férje dr. Ormos Péter.

7. Ha más hivatást kellene választania, mi lenne az?
Kertész. A növények borzasztó hálásak a gondoskodásért, én pedig energiát nyerek a természetből. A kertemet is én terveztem, a férjem ültette el a facsemetéket. Akkor még kis vékony ágak voltak, ma már saját erdőnk – és bionapernyőnk – van.

8. Mi az az emberi hiba, amit a legkönnyebben tolerál?
Lehet, hogy egyáltalán nem vagyok toleráns… Általában nagyon nehezen hagyom szó nélkül, ha valami nem tetszik a másik jellemében vagy viselkedésében. Talán a rosszul öltözöttség az, ami még belefér, mert az az anyagi lehetőségeken múlik.

9. Melyik a kedvenc könyve és miért?
Viktor Pelevintől az Ananászlé a szépséges hölgynek. Elképesztő, hogy ez a fiatal ukrán író miket ír. A regényei óriási tudásról tanúskodnak: ezotériáról, keleti és nyugati filozófiáról, politikáról, tudományról, és mindezt szórakoztató formába önti. Sírva nevetek rajta.

10. Ki játszaná önt az életéről szóló filmben?
Talán Mia Wasikowska. Teljesen más alkatú, magas, szőke, viszont nagyon tehetségesnek tartom. De egyedi a genetikám, a fiatalabbak között nem látom a saját alkatomat.

Görbe Nóra: egyedi a genetikám

Cikkünk az e heti Nők Lapjában jelent meg. További cikkeink az aktuális számból:

Ha előfizetnél a Nők Lapjára, itt és most megteheted!
Csatlakozz hozzánk a Facebookon is!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top