Aktuális

Ónos eső: sok baj van az ország útjain

Útlezárások, közlekedési korlátozások, csúszós útszakaszok, balesetek – így érkezett meg a december az országba.

Megérkezett hazánkba az autósok és a gyalogosok téli réme. A várható ónos eső miatt tíz megyére adott ki figyelmeztetést az Országos Meteorológiai Szolgálat, sőt az ország középső régióiban riasztás is van.

Rengeteg a dolguk a tűzoltóknak Budán

A rendkívüli időjárási helyzet miatt a főváros több területébe is riasztották a tűzoltókat hétfőn, már a reggeli óráktól. Az ónos eső miatt a XII. és a II. kerületből több mint harminc jelzés érkezett a katasztrófavédőkhöz. A XII. kerületben a fagyos eső miatt az Eötvös úthoz, a Konkoly Thege utcához, a Farkasvölgyi úthoz és a Felhő utcához hívták a tűzoltókat. A Budakeszi úton, a Nagykovácsi leágazás környékén több helyen is forgalmi akadályt képeznek a kidőlt fák és a nagyobb faágak. Az Orgona ösvénynél lakóház elé dőlt egy fa, míg a Farkasvölgyi úton villanyvezetéket rongált meg a lezuhanó ág.

A budai hegyi utakat le kellett zárni

A Budapesti Közlekedési Központ közölte: biztonsági okokból nem közlekedik a libegő és a gyermekvasút. A Pilisi Parkerdőtől kapott információ szerint a budai turistautakat az erdészek lezárták. A budai oldalon a katasztrófavédelmi megbízottak és az önkormányzatok munkatársai biztosítják a helyszíneket. A fővárosi katasztrófavédelemhez személyi sérülésről nem érkezett jelentés.

A hegyvidéki önkormányzat arról tájékoztatott, hogy a fák jegesedése miatt veszélyes a Normafa környéke, a budai hegyek útjai szintén.

Megbénult Dobogókő környéke

A burkolatra hulló fagyott ágak, illetve az utak fölé hajló és a kidőlt fák miatt lezárták a Pilisszentkeresztet Pilisszentlélekkel összekötő utat, a Dobogókőre vezető bekötőút is használhatatlan.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

A térségben nulla fok körüli a hőmérséklet, s folyamatosan esik az eső, majd azonnal ráfagy a faágakra. Mivel az esti, éjszakai órákban ónos eső esett, hiába szórták fel az utat. A nagy mennyiségű jég súlya alatt leszakadó faágak, illetve a kidőlt fák miatt veszélyes a közlekedés Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek között. Biztonsági okokból ezt az utat, illetve a két település között nyíló dobogókői bekötőutat lezárták. A közútkezelő szakemberei a katasztrófavédelemmel és a Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársaival együtt dolgoznak a kritikus ágak, fák eltávolításán, s újabb szórógépet is küldtek a térségbe, lehet, hogy csak kedden tudják megnyitni a két útszakaszt. 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top