Aktuális

Ónos eső: számos út le van zárva

Érdemes tájékozódni, mielőtt útnak indulunk. A mai nap sem ígérkezik könnyűnek időjárási szempontból. A főváros sok pontján kritikus a helyzet, de több megyében is útlezárások vannak. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak.

A fővárosban kedd reggel 14 helyen volt útlezárás a rendkívüli időjárás okozta vészhelyzetek miatt – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) a honlapján.

A XII. kerületben le van zárva az Eötvös út a Karthauzi utcánál, a Tündér utca a Hableány utcánál, a Mártonhegyi utca a Költő utcánál, az Eötvös út a Konkoly Thege Miklós utcánál, a Budakeszi út az Árnyas utcánál, a Csillagvölgyi út a Béla király utcánál, a Svábhegyi utca (fogaskerekű megálló) az Eötvös útnál, továbbá a Nagykovácsi út és a Hűvösvölgyi út közötti szakasz, a Konkoly Thege Miklós utca a Magas úti lejtőnél, a Diana utca a Költő utcánál, valamint az Irhás-árok.

A II. kerületben a Budakeszi út a Labanc utcánál és az Árnyas utcánál, a Nagykovácsi úti körforgalom a Budakeszi út felé van lezárva.

BKK: több járat rövidített útvonalon közlekedik

A gödöllői HÉV rövidített útvonalon, az Örs vezér tere és Kerepes között közlekedik, Gödöllő és Kerepes között pótlóbusz viszi az utasokat. A 3-as úton kidőlt fák akadályozzák továbbra is a közúti forgalmat, ezért a pótlóbusz – amely Mogyoródra továbbra sem tud betérni – a 31-es úton közlekedik, jelentősen megnövekedett menetidővel.

A 21-es és a 21A busz rövidített útvonalon, a Széll Kálmán tér és a Svábhegy út között jár. A 22-es, a 22A és a 222-es busz két szakaszra osztva jár, a Széll Kálmán tértől csak a Dénes utcáig, a budakeszi Dózsa György tértől pedig csak a Szanatórium utcáig tud közlekedni. A Széll Kálmán tértől Budakeszire céljáratok viszik az utasokat, amelyek szintén a 22-es busz végállomásáról indulnak, és módosított útvonalon, Budaörsön keresztül, megállás nélkül közelítik meg a külső végállomást.

A 63-as busz rövidített útvonalon csak Hűvösvölgy és az Erdészház megállóhely között jár. A fogaskerekű nem közlekedik.

Csaknem 200 bejelentés érkezett

Hétfő este óta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) tűzoltóegységei és az önkéntes tűzoltók csaknem kétszáz bejelentett eseményt számoltak fel és további 235 helyen dolgoznak jelenleg is. Főként fakidőlés, ágleszakadás, vezetékszakadás okozott vészhelyzetet.

A műveletekben 35 tűzoltóautó, 161 tűzoltó, 45 rendőr, valamint a nagykovácsi, a rózsadombi, a zuglói, a hidegkúti és a Wolf önkéntes tűzoltó egyesület 18 taggal, továbbá 4 önkéntes mentőszervezet 31 tagja, a Pilis Parkerdő Zrt. 20 és az Elmű Nyrt. 20 dolgozója vett részt.

Operatív törzs állt munkába

A fővárosban helyszíni operatív törzs állt munkába a XII. kerület Hollós u. 5. szám alatt, a Dologház utcai objektumban pedig az FKI operatív törzse kezdte meg működését. A XII. kerületi helyi védelmi bizottságot is összehívták. A XII. kerületben két befogadó helyet nyitottak, ezeket 23-an vették igénybe.

A rendkívüli időjárás miatt a fővárosban 6372 fogyasztónál szünetelt az áramszolgáltatás. A hibák elhárításán folyamatosan dolgoznak a szakemberek. A Kispesti Hőerőmű rövid leállása miatt a távhőszolgáltatás csökkentett hőfokkal, 90 fok helyett 60 fokon üzemelt.

Havazik Borsodban

Az Útinform nem sokkal 5 óra után készült összesítése alapján Borsod-Abaúj-Zemplén megye nagy részén havazik, havas eső esik Salgótarján, Putnok, Nyékládháza és Mátészalka térségében, továbbá az M3-as autópályán Emőd és Ófehértó környékén.

Az éjszakai és a hajnali, kora reggeli órákban is folyamatosan dolgoztak munkagépek, ennek is köszönhetően az országos közutak burkolata általában sónedves, vizes, de Salgótarján térségében latyakos burkolatra is készülhetnek a közlekedők.

Szombathely, Körmend, Pápa és Salgótarján környékéről ködfoltokat jeleztek az útellenőrök, ott 100 és 300 méter közötti a belátható útszakasz hossza. Több útszakaszon a fákon található vastag jégréteg miatt ágleszakadások és fakidőlések miatt kellett lezárni utakat.

Útzárak Borsodban, Hevesben és Pest megyében

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Répáshuta és Felsőtárkány között, Ómassa és Mályinka között, Bükkszentkereszt és Bükkszentlászló között van érvényben teljes pályás korlátozás. Heves megyében a 24-es út 15-ös és 25-ös kilométere között, a Galyatető és Mátraháza közötti mellékúton, az Eger-Hollóstető-Miskolc összekötő úton, valamint a kékestetői bekötőúton van teljes pályás útzár.

Pest megyében Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek (Komárom-Esztergom megyei terület) között, a Dunakeszi és Gödöllő közötti úton Mogyoród térségében, Isaszeg és Nagytarcsa között, Gödöllő és Valkó (Heves megyei terület) között, továbbá a pilisszántói és dobogókői bekötőutakon szintén a fenti okok miatt van még teljes útzár.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top