Szeretnél értesítést kapni?

Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.

Engedélyezem Nem kérem
Aktuális

50 év után újra beléphetnek nők egy indiai egyetem könyvtárába

Korábban az egyetem rektorhelyettese még arra hivatkozott, hogy nőket azért nem fogadhatnak a könyvtárban, mert a látványuk négyszer több férfi hallgatót vonzana az egyébként is túlzsúfolt épületbe.

Az Aligarhi Muszlim Egyetem hallgatónőinek egy nyolcfős csoportja vasárnap reggel lépett be a patinás Maulana Azad Könyvtárba, ők voltak az első látogatók azóta, hogy a hatvanas években egy rendelet kitiltotta az épületből a nőket. “Történelmi pillanat ez mind a női hallgatók, mind az egyetem számára” – nyilatkozta egyikük.

Az elmúlt évtizedekben több női hallgatókat tömörítő szervezet kérte a tilalom feloldását, de eddig nem történt előrelépés az ügyben. A könyvtár körüli vita november közepén lángolt fel újra az egyetemen, akkor Zameruddin Sah rektorhelyettes lehetetlenségnek nevezte a könyvtár megnyitását a női hallgatók előtt, arra hivatkozva, hogy a nők miatt négyszer több férfi hallgató látogatná az egyébként is túlzsúfolt épületet.

Pár nappal később viszont az allahabadi legfelsőbb bíróság előtt már arról beszélt, hogy az idei tanévtől minden diák, köztük a női hallgatók is jogosultak a könyvtárba való belépésre. “A lányoknak meg kell érteniük, hogy nagy nehézségek árán nyílik meg számukra ez a lehetőség, ezért a lehető legjobban ki kell használniuk” – jelentette ki a rektorhelyettes.

Egyelőre csupán 8 női hallgató léphetett be a könyvtárba, de Zameruddin Sah ígérete szerint a létszám emelkedni fog a következő héttől. A lányok most még csak vasárnaponként és mindössze néhány órán át tartózkodhatnak a könyvtárban, de ezt az időtartamot valószínűleg később növelni fogják.

Az AMU-t 94 évvel ezelőtt alapították, jóval India függetlenségének kikiáltása előtt. Az intézményt az ázsiai ország legrégebbi és legjobb egyetemei között tartják számon.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top