Aktuális

Tűz és pánik egy olasz komphajón

Tűz ütött ki egy olasz komphajó fedélzetén vasárnap reggel a Jón-tengeren Görögország északnyugati partjainál.

A hajó a görögországi Patrasz kikötőjéből tartott az olaszországi Anconába, fedélzetén 466 emberrel (411 utassal és 55 főnyi személyzettel). A Norman Atlantic nevű komphajó Othonoi görög szigettől mintegy 60 kilométerre északnyugatra adott le vészjelzést. Othonoitól északra található a térség nagyobb és jóval ismertebb szigete, Korfu.

Mentik az utasokat

A hajón megkezdődött az utasok kimenekítése a mentőcsónakokba. Hét hajó érkezett a meglehetősen rossz időjárási viszonyok között zajló mentés segítéséhez. Mintegy 120 utas tartózkodik már mentőcsónakban, negyvenhármat pedig a Spirit of Pireus nevű hajó vett fel fedélzetére.

Egyelőre háromszáz utas maradt a Norman Atlanticon. Egyes értesülések szerint többségüket a felső fedélzeten helyezték el, tucatnyian ugyanakkor a belső helyiségekben ragadtak. Az utasok közül többen mobiltelefonon riasztó helyzetről számoltak be. Elmondásuk szerint a hajó kétharmada lángokban áll, nagy a hőség. Egyes utasoknak megolvadt a lábbelijük.

Minden megolvadt a raktérben

A tűz oka egyelőre ismeretlen, annyit azonban tudni, hogy a rakodótérben keletkezett. Mintegy 222 jármű van a hajó gyomrában. Értesülések szerint 15 teherautó olajat szállított. A lángok olyan hevesen terjednek, hogy a hajó tűzvédelmi ajtajai sem képesek már ellenállni, minden megolvadt a raktérben.

A tengerbe ugráltak az emberek

Többen pánikba estek az égő komphajón és a tengerbe ugrottak. Szakértők a tévében arról beszéltek, hogy nem lehet megfékezni a lángokat, és ezért fel kell készülni arra, hogy az embereket a vízből kell kimenteni. Halottakról vagy sebesültekről a jelentések nem tettek említést. Olaszországból két repülőgép, egy helikopter és egy hajó indult segíteni a mentést.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top