Aktuális

Visszavonja a rendőrség a botrányos kampányvideókat!

Győztek a civilek: a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság elismerte, hogy tévedett a szexuális erőszak elleni kampány jegyében készült filmek tartalmával kapcsolatban. Illetve a helyzet ennél egy kicsit bonyolultabb.

Meglehetősen nagy port vert fel egy hónapja a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kisfilmje, melynek már a szlogenje (“Tehetsz róla, tehetsz ellene!”) is kiverte a biztosítékot minden jóérzésű embernél. A videók egyértelmű üzenete az volt, hogy az erőszakról a nők tehetnek, akik kacér viselkedésükkel és túl szexi öltözékükkel csak provokálják a férfiakat.

A videók megdöbbentően avítt tartalma ellen fellázadt az egész magyar sajtó (egy pécsi lapot kivéve) és gyakorlatilag az összes hazai nőjogi szervezet, és tagjaik a legkülönbözőbb formákban követelték a rendőrségtől, hogy vonja vissza filmeket. Ezt jelezték a kiadott közlemények, a petíció és a tüntetés. Mindeközben ellepték a hazai internetes lapok és a Facebook-oldalait olyan videók, amelyek nagyon szellemesen vagy ütősen az áldozatok helyett az elkövetők felelősségét firtatják.

“Semmi gond nincs a videókkal!”

Érdekes volt olvasni az érintettek reakcióit. Az Országos Rendőr-főkapitányság nem tekintette saját ügyének a dolgot, a Belügyminisztérium átlátszó magyarázkodásba kezdett, a baranyai rendőrség egyszerűen visszautasított minden kritikát. “Csak vitaindítónak szántuk” – nyilatkozták óvatosan egyszer, máskor pedig bátran kihangsúlyozták, hogy “semmi gond nincs a kisfilmekkel”, a filmek “oktatási célra készültek”. Valami azonban nemrég történhetett, mert a Népszabadság beszámolója szerint a rendőrség hozzáállása 180 fokos fordulatot vett.

Mégis van gond a filmekkel?

A lap szerint ígéretet tettek, hogy a filmeket átdolgozzák, valamint arra is, hogy az alkotókkal közös munkába bevonják mindazokat, akik “érdemi észrevételeket fogalmaztak meg a filmekkel kapcsolatban”. Szép is lenne eddig a történet, nem igaz? Igen ám, de érdekes dolgokat derítettek ki az atlatszo.hu újságírói is. Ők szúrták ki ugyanis, hogy a rendőrségi videókat a YouTube letiltotta. Szerintük felmerül a gyanú, hogy szerzői jogokat sértett a rendőrség a filmekkel, nevezetesen a TOP Channel nevű albán tévécsatorna jogait. A lap megkereste az érintett feleket. Az albánok nem válaszoltak, a film hazai készítői (Forrás Gyermek- és Ifjúságvédő Alapítvány) tagadták a vádakat, a rendőrség pedig mindössze annyit ismert el, hogy a YouTube valóban letiltotta a videókat. 

Úgy tűnik, mára nem kérdés, hogy a filmek használhatatlanok, azonban a kialakult helyzet bonyolultságát jelzi, hogy egyelőre rejtély, mi miatt vonta vissza a rendőrség a klipeket. Ezen két dolog segíthet: egyenes válaszok a rendőrség részéről a szerzői jogokkal kapcsolatban, és egy értelmes, új videó, melynek tartalmából egyértelműen ki fog derülni: tanult-e a rendőrség a kínos hibából.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top