Aktuális

340 ezer bankszámla tűnt el

A természetes személyek bankszámláinak száma szeptember végén már alig haladta meg a 9,4 milliót, ami csaknem négyéves mélypontnak felel meg.

Több mint 340 ezer lakossági bankszámla tűnt el azóta, hogy két évvel ezelőtt bevezették a tranzakciós illetéket – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nemrég közzétett adataiból.

A tömeges lakossági számlamegszüntetések egyik oka a 2013-ban bevezetett közteher lehet, ami jelentősen megdrágította a bankolást. Az első évben ezen a címen csaknem 260 milliárd forintot szedett be az állam – írja a Világgazdaság.

Az idén az állam 262,2 milliárd forintot tervez ezen a címen beszedni, ami bankszámlánként átlagosan 25 ezer forint körüli kiadást jelent. Ezt a költséget egyébként az MNB szerint a szolgáltatók többsége teljes mértékben és közvetlenül áthárította, a kártyás vásárlások esetén pedig közvetett módon, az éves kártyadíjakban érvényesítette.

A tranzakciós illeték negatív hatásainak kompenzálására vezették be tavaly februártól az ingyenes készpénzfelvételt a bankoknál. Az alacsony kamatok mellett ez is közrejátszhatott abban, hogy a lakosságnál egyre több készpénz van. Tavaly a harmadik negyedév végén újabb történelmi rekordra, 2957 milliárd forintra emelkedett a háztartások készpénzállománya.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top