Aktuális

Terrortámadás érte egy párizsi lap szerkesztőségét

Ismeretlen fegyveresek megtámadták szerdán a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap székházát Párizsban, a lövöldözésben legalább tizenkét ember, köztük két rendőr életét vesztette. Cikkünk folyamatosan frissül.

Tizenketten haltak meg és tízen megsebesültek, amikor szerda reggel fekete csuklyás férfiak támadtak rá a francia szatirikus magazin, a Charlie Hebdo szerkesztőségére. A sebesültek közül minden második ember állapota életveszélyes. A szélsőségesek Kalasnyikovval támadtak, utána autóval menekültek el. Párizsban jelenleg is hajtóvadászat folyik. A második világháború óta nem történt ilyen súlyos támadás Franciaországban, ahol legmagasabb szintű terrorkészültséget rendeltek el. Arról, hogy pontosan kik voltak a merénylők, egyelőre nincsen információ. A Reuters hírügynökség húsz sebesültről tud.

Egy olvasónk, Kálmán Anikó arról számolt be, a metrón, az utcán mindenki nyugodt, a szerkesztőség nagyjából ötszáz méterre közelíthető meg. “Mindenhol rendőrautók, rendőrök és a vöröskereszt munkatársai vannak, és rengeteg újságíró.”

Az Euronews magyar adása élőben közvetíti a képeket a helyszínről. 

Megtámadták egy hetilap székházát Párizsban, sokan életüket vesztették

Terrortámadásnak minősítették

Az I-télé francia hírtelevízió szemtanúk beszámolójára hivatkozva tudósított a történtekről. A tanúk egy közeli épületből nézték végig a történteket. “Mintegy fél órával ezelőtt két fekete csuklyás férfi lépett az épületbe Kalasnyikov gépkarabélyokkal – mondta Benoit Bringer, az egyik szemtanú. – Néhány perccel később lövéseket hallottunk” – tette hozzá. A férfi szerint a támadók ezután két külön gépjárművel elmenekültek a helyszínről.

Megtámadták egy hetilap székházát Párizsban, sokan életüket vesztették

A France Infónak egy másik szemtanú azt mondta, a két férfi azt ordította: “Megbosszuljuk a prófétát”, amivel a Mohamedről készült karikatúrákra utalhattak. A 20 Minutes.fr úgy tudja, hogy a szerkesztőségből többen a tetőre menekültek a támadás alatt. Az épületben még negyvenen tartózkodtak, akiknek nem esett bántódásuk. A szerkesztőségben állítólag mindig szerda délelőtt tartanak értekezletet, amit az amúgy tökéletes franciasággal beszélő szélsőségesek minden bizonnyal nagyon jól tudtak.

Megtámadták egy hetilap székházát Párizsban, sokan életüket vesztették

Az egyik rajzoló, Coco is szemtanúja volt a támadásnak. A L’Humanitének elmondta, hogy a bejáratnál találkozott a két csuklyás férfival, akik megfenyegették őket. A rajzoló beütötte a kódot, a fegyveresek pedig belépve azonnal tüzet nyitottak Wolinskira és Cabura, két emblematikus rajzolóra. A mészárlás öt percen át tartott, Coco egy asztal alatt keresett menedéket. Mint mondta, a támadók tökéletesen beszéltek franciául, és az al-Kaidát emlegették.

Megnézem
Összes kép (1)

A támadók ezután autóval menekültek el a helyszínről, és az iTélé szerint már járművet is váltottak azóta, utoljára egy fekete Citroën DS-ben látták őket.

A francia elnök terrortámadásnak minősítette a történteket. “Kétségkívül terrortámadást hajtottak végre.” Az elnök a Twitterre azt írta ki: “Semmilyen barbár tett nem fogja tudni megszüntetni a sajtószabadságot. Olyan egységes ország vagyunk, amely képes reagálni és összezárni.” François Hollande elnök este nyolckor mond majd beszédet a tévében, kemény fellépést ígért.

Megtámadták egy hetilap székházát Párizsban, sokan életüket vesztették

Áder János Francois Hollande-nak címzett közleményben fejezte ki együttérzését:

Tisztelt Elnök Úr!

Mély megdöbbenéssel és nagy szomorúsággal értesültem a mai napon a Charlie Hebdo hetilap székházában elkövetett, számos halálos áldozatot követelő terrorista merényletről. Engedje meg, hogy a magyar nép és a magam nevében őszinte részvétemet és együttérzésemet fejezzem ki az elhunytak családtagjainak, a sérülteknek és hozzátartozóiknak. Lélekben ott vagyunk velük, osztozunk Franciaország fájdalmában, és a francia néppel együtt gyászoljuk az alattomos orgyilkosság valamennyi áldozatát.

Ezekben a nehéz órákban is megerősítem, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli a terrorizmus minden formáját, és következetesen kiáll a gondolatok, a vélemények és a sajtó szabadságának, közös európai alapértékeinknek a védelme mellett.

Franciaország továbbra is számíthat Magyarország elkötelezett támogatására az ilyen és ehhez hasonló aljas és gyáva cselekedetek elkövetői elleni fellépésben.

Nem ez volt az első támadás

A Charlie Hebdo szerkesztőségére 2011 novemberében gyújtóbombát dobtak, miután a lap Mohamed prófétát ábrázoló rajzokat közölt le. Iszlamista honlapokon korábban az újság főszerkesztőjének lefejezésére buzdítottak. A lap az utolsó Twitter-bejegyzésében az Iszlám Állam vezetőjéről, Abu Bakr al-Bagdadiról készített egy képregényt.

Megtámadták egy hetilap székházát Párizsban, sokan életüket vesztették

Franciaországban csak decemberben három nap alatt három terrorista támadás történt. December 22-én tízen megsérültek, amikor egy autós furgonjával belehajtott a tömegbe a nyugat-franciaországi Nantes belvárosában a karácsonyi vásár kellős közepén. Szemtanúk szerint a vezető azt kiabálta: “Allah a legnagyobb.” Sokan megsebesültek, többen súlyosan.

Előtte egy nappal Dijon város központjában hajtott a járókelők közé egy férfi, szintén Allah nevét kiabálva. December 20-án pedig késsel támadt rendőrökre a nyugat-franciaországi Joué-les-Tours rendőrőrsén egy férfi, és többeket megsebesített, mielőtt lelőtték.

Most Párizsban megemelték a biztonsági erők készültségi szintjét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top