Aktuális

Nők elleni erőszak: az olasz kisfiúk még tudják a tutit

Elég megható módon kampányolnak Olaszországban a nők elleni erőszak ellen. Az olasz kisfiúk még tudják, amit a felnőttek már sokszor nem: nőt nem bántunk. Magyarországon kicsit másról szólnak ezek az oktatófilmek.

Nagyon megható videóval kampányolnak Olaszországban a nők bántalmazása ellen. Lehet, hogy megrendezett az egész, de az üzenet akkor is egyértelmű: az erőszak semmilyen formája nem elfogadható. És arról is szól, hogy ezt kisebb korban még elég egyértelműen tudják az olasz bambinók. Miután elmondják, hogy mik lesznek, ha nagyok lesznek, megjelenik egy nagyon szép kislány, akinek először kedveskedni kell, majd grimaszolni, végül arra kérik meg a fiúkat, hogy adjanak neki egy pofont. Persze egyikük sem teszi ezt meg, “egy lányt nem szabad megütni”, “mert férfi vagyok” – mondják. Íme, a videó:

Miközben a világon sok helyen sikerül úgy kampányolni, hogy az erőszakról nem az áldozat tehet, nálunk ezt sajnos még mindig nem sikerült elérni. Tavaly év végén az kavart elég nagy port, hogy a baranyai rendőrségnél – és velük együtt még nagyon sokan mások – hogyan látják az erőszakot.

Három rövid videospotot mutattak be, amelyek azt sugallták: a kihívóan viselkedő és öltözködő lányok maguknak is köszönhetik, hogy nemi erőszak áldozataivá válnak. Mindhárom videó úgy zárul: “Tehetsz róla, tehetsz ellene.”  Az áldozathibáztatás ellen küzdenek itthon évek óta a civil szervezetek, ilyen szempontból is rettenetesen félresikerült ez a kampány.

Pedig hogy milyen hatalmas szükség lenne itthon is az olasz kampányhoz hasonlókra, semmi sem mutatja jobban, mint az olyan történések, hogy nálunk Balogh József újra elindulhatott, és újra meg is választhatták Fülöpháza polgármesterének. Azt a Balogh Józsefet, aki előbb tagadta, később mégis beismerte, hogy súlyosan bántalmazta élettársát.

A fenti videóra majd biztosan sokan mondják, hogy megrendezett, hogy nem a valós reakciókat tükrözné, de szerintem mégis érdemes elgondolkodni. Egyrészt azon, hogy vajon hány éves korban változik meg az emberek hozzáállása és gondolkodása? Mikortól lesznek érzéketlenek az erőszakra? Mikor mondjuk azt mégis, hogy egy pofon még nem az erőszak? Mikor kapjuk, vagy netán adjuk az elsőt? És hogy milyen következményei vannak mindennek? És hogy mikor legyintünk rá?

Természetesen nőt nem azért nem ütünk meg, mert szép, és nem is azért, mert gyenge. Ha csúnya és erősebb testalkatú, akkor sem vagyunk felhatalmazva arra, hogy ezt tegyük, ez nem a szépérzékünkről szól, és még csak nem is az ártatlanságukhoz köthető. Csupán azért nem ütünk nőt, mert nem ütünk gyereket, férfit. Senkit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top